VierasblogiTässä blogissa kirjoittavat toimituksen vieraat.

Sininen risti

Suomalainen joulu on introvertin melankolikon unelma: hissutella hämyisissä huoneissa, kuunnella riipaisevia lauluja kuolleista lapsista, kulkea hautausmaalla lähellä kaikkea sitä mikä on kadonnut ja mikä vielä odottaa katoamistaan. Suomalaiseen jouluun imeltyy Dickensin Saiturin menetetyt mahdollisuudet, menneisyyden virheet ja kohdistamaton kaipuu.

Ja minä olen juuri tuollainen sinisiä hetkiä sielussani kantava suomalainen. Kierrän kaukaa kevyet kysymykset, välinpitämättömät vastaukset ja Facebookin seinää peittävät ontot voimalauseet. Pyhäni vietän mieluiten yksinäisyyteni vilttiin kääriytyen, ja ylipirteitä tontturalleja enemmän inhoan vain Juicen Sikaa, sillä siinä, että revitään riemua tai kiusallista huumoria kolme kuukautta kestäneen marraskuun jälkeen, on mielestäni jotakin epäilyttävää.

Mutta joskus väsyn verenperintöni raskaaseen ristiin.

Tänä vuonna rakastuin Isabel Allenden tuotantoon. Henkien taloa lukiessani tunsin kotoisuutta kaiken roson ja pimeää päin heittäytyvän rohkeuden äärellä, mutta samalla mieleni lenteli maagisen realismin ihmeellisin siivin, sekoitti kahleita ja vapautta, iloa ja surua, häpeämätöntä omaehtoisuutta ja sitkeää solidaarisuutta akvarelleiksi, joissa tarinat heijastavat elämää ilman vaatimusta mihinkään muuhun kuin itse tarinaan.

Margaret Atwood on sanonut, että lopulta meistä kaikista tulee tarinoita. Kun minä jonakin päivänä makaan Nurmon kirkon multien alla, toivon että jälkeeni jää paras mahdollinen tarina: kipua kaihtamaton ja toivosta voimansa rakentava. Sellaisen Topeliuskin varpuseensa kirjoitti; on suru, pimeä kuin sydäntalven yö, mutta on myös käsi joka kurottaa kohti elämää.

Melankolia voi olla kykyä ammentaa loputtomasti omasta sisimmästään, nähdä halkeamien läpi loistava kirkkaus, mutta se voi olla myös liian syvälle upottava hetteikkö, sysimustana kimaltava suonsilmä, jonka imu on valoa voimakkaampi. Siksi tänä jouluna yritän muistaa, että sinisen ristini reunoja rajaa puhdas valkoinen – painoton ilo ja toivo.

Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet