Riina Haapala

Lukutoukka kiittää

Tänä vuonna ajattelin haastaa itseni. Olen aina lukenut paljon. Parikymmentä vuotta sitten ensimmäisen kouluvuoden lopulla olin kuulemma sanonut, että kunpa tulisi kesä ja saisi vain lukea.

Ja minähän luin. Lukuinnostani lienee kiittäminen äitiä, joka on lukenut minulle aivan pienestä pitäen iltasatuja. Ensimmäisen kirjastokorttini sain parivuotiaana. Taapersin kuulemma aina suoraan lastenosastolle, joten sain sitten lainatakin kirjoja itse.

On kuitenkin myönnettävä, että aikuistuttuani olen jämähtänyt. On tullut luettua samojen kirjailijoiden kirjoja ja uuden luettavan etsiminen tuntuu hankalalta. Luettavaa toki olisi, Seinäjoen pääkirjastossakin kirjoja kyllä riittää. Kirjastossa on toki henkilökuntaa apuna, mutta kun ei ole hajuakaan siitä, mitä haluaisi lukea, ei ole tullut kysyttyä vinkkejä.

Erilaisiin lukuhaasteisiin en ole osallistunut sen jälkeen, kun ala-asteella kerättiin lehtiä lukupuuhun. Luetusta kirjasta piti aina pitää lyhyt esitys luokan edessä ennen kuin lehden sai puuhun laittaa. Kilpailimme melko reippaasti siitä, kuka saa eniten lehtiä.

Tänä vuonna aion kuitenkin haastaa itseni ja osallistua Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaasteeseen. Ideana on saada 25 eri maata koskevaa merkintää. Vapautta on tässä annettu melko paljon: maa voi olla kirjailijan kotimaa tai kirjan tapahtumamaa.

Lähinnä pohjoismaisia dekkareita lukemaan jumiutuneelle alku on helppo: neljä maata tulee kuin itsestään. Sen jälkeen pitääkin jo alkaa tosissaan miettiä, mitä seuraavalla kerralla kirjastosta lainaisi.

On ihanaa, että tällaisia tehdään. Minulla kirjasto on ensisijaisesti paikka, josta haetaan lukemista. Valmiiksi annetut kirjat eivät aina houkuttele, mutta tämä haastaa lukutoukankin ajattelemaan.

Kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittaja.
Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet