Kari Hokkanen

Juncker ja EU horjuvat tasatahtia

Alkava vuosi on vaalien vuosi Suomessa ja koko EU-Euroopassa. Unionille valitaan parlamentti. Vaikka suurimmissa asioissa päätökset tekevät Saksan ja Ranskan johtajat, on parlamentillakin melkoinen merkitys.

Tärkeä vallankäyttäjä on myös komission puheenjohtaja.

Unioni horjahtelee historiansa vakavimmassa kriisissä. Britannia lähtee, monet muut suurta Italiaa myöten kieltäytyvät tottelemasta Brysseliä.

Parlamenttivaaleissa etenevät varsin todennäköisesti ne, joiden mielestä koko unioni on erehdys tai ainakin sen suunta on väärä.

Nyt mennään kohti liittovaltiota ja yhteisvastuuta. Yhä useamman eurooppalaisen mielestä parempi olisi itsenäisten kansallisvaltioiden liitto, joka vaalisi vapaata kauppaa ja muuta kanssakäymistä, mutta ei puuttuisi jäsenten lakeihin tai budjetteihin tai rajojen vartiointiin.

Sellainen kuin oli ETA.

Useimmat harmaantuvan maanosan maat, Suomikin, tarvitsevat työkykyisiä ja -haluisia muuttajia, mutta tahtovat itse määrätä tulijoiden määrästä ja laadusta. Se edellyttäisi pitäviä ulkorajoja. Siinä ei ole juuri edistytty.

Useimpien jäsenmaiden vaaleissa ovatkin viime aikoina menestyneet puolueet, joita sanotaan paitsi populistisiksi myös kansallismielisiksi.

Rinnastus on väärä. Ei ”kansallismielinen” useimpien korvissa kuulosta negatiiviselta. Kuvitelma, että kansallisuudet korvautuisivat eurooppalaisuudella, on yhtä utopistinen kuin Neuvostoliiton unelma homo sovieticuksesta.

Kansallismielisyys, nationalismi, hajotti neuvostoimperiumin. EU:ssa sitä pyritään vähättelemään ja marginalisoimaan. Ei onnistu.

Sattui vielä horjahtelevan unionin ykkösmieheksi juoppolalli, joka toilailee melkein kuin Hakkarainen kotimaassa. Kompuroi ja horjahtelee, pörröttelee naispuolisen ministerin tukkaa ja kaappaa miespuolisen intiimiltä näyttävään syleilyyn virallisessa illallispöydässä. Ei vaikuta ihan iskiakselta.

Paitsi parlamenttinsa vaaleja, EU saa jännittää, pysyykö Juncker virassaan niihin asti.

Kari Hokkanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet