Riina Haapala

Autottomuus ei tapa Seinäjoen keskustaa

Luin viikonloppuna vaihteeksi keskustelua Seinäjoen keskustan autioitumisesta.

Päällimmäinen ajatus oli, että kaikki on pilalla, kun autolla ei pääse oven eteen. Autottomuus kuulemma tappaa keskustan.

Uskallan olla eri mieltä. Tottahan se on, että Seinäjoki on maalaiskaupunki, sanotaan mitä tahansa. Auto on monelle välttämättömyys, kun julkinen liikenne on lähinnä vitsi.

Ongelma ei kuitenkaan ole autoilussa. Parkkihalleja nimittäin Seinäjoella riittää ja kiekkopaikkojakin on. Kuulemma uudessa toriparkissa on sen verran tilaa, ettei kukaan huomaisi, vaikka parkkeeraisi viivan päälle. Parkkeeraamisen kalleus on ikuisuusaihe, mutta jos on varaa pitää autoa, luulisi olevan varaa maksaa myös parin euron parkkimaksu. Mutta kun ison marketin eteen pääsee parkkeeraamaan lähelle ovea eikä kauppias halua maksaa Parkkipatelle siitä, että auto pörräisi vahtimassa yliaikaa pysäköiviä.

Ongelma on siinä, että ihminen on laiska. Suurperheen äidin laiskuus on ymmärrettävää: jos kauppakasseja on kolme ja jaloissa roikkuu pari uhmaikäistä, ei ole mikään ihme, että ruoat ja mukuloiden vaatteet haluaa napata samalta reissulta.

Samaan aikaan ne, jotka rutisevat keskustan autioitumisesta, selaavat kotisohvalla Wishiä ja naputtelevat ostoskoriin parin euron kiinakrääsää. Vaatteet ja kengätkin on näppärä tilata netistä, kun valikoima on iso. Ja jos palautus on ilmaista, miksi sitä vaivautuisi ahtautumaan sovituskoppiin, jonka valot ja peilit tuntuvat keräävän vyötärölle aina kymmenen ylimääräistä kiloa.

On totta, että yhä harvempi tekee ostoksiaan tai vain pörrää keskustassa. Autobaanan puhkaiseminen tulevan keskustorin läpi ei kuitenkaan ole siihen ratkaisu. Luu ulkona karvanopat heiluen pärräävät pojat eivät tuo yhtään sen enempää euroja kuin nytkään. Sen sijaan jokainen voisi miettiä, mitä itse voisi tehdä eloisamman ja vilkkaamman keskustan eteen.

Kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittaja.
Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet