VierasblogiTässä blogissa kirjoittavat toimituksen vieraat.

Kolumni: Työelämää etelässä

Tavallisena aamuna saan töihin lähtiessä ihailla kotipihaltani Lakeuden ristiä. Tämän kolumnin ilmestyessä herään poikkeuksellisesti raitiovaunun kolinaan Helsingissä. Seinäjoen ammattikorkeakoulussa on henkilöstöllä mahdollisuus ajoittain hankkiutua työelämäjaksolle eli ulos korkeakoulumaailmasta muuta työelämää tutkailemaan. Tällaiselle keikalle lähdin minäkin.

Yritysvisiitti on ollut kaikin puolin opettavainen, eikä vähiten siksi, että reilut parikymmentä vuotta Etelä-Pohjanmaalla asuneelle on autoilu isolla kirkolla lähes veret seisauttava kokemus. Kaista-arpajaisten ja ratikkarallin lisäksi stressikerrointa nostaa autojen silkka massa. Seinäjoen aamuruuhkan välttää helposti vartin säädöllä työajassa. Helsingissä jumitus on lähes väistämätöntä. Ja jotta liikenne pysyisi liikkeessä, minimoidaan ajoneuvojen välit ja maksimoidaan nopeus.

Onneksi evoluutio on kehittänyt helsinkiläisille pitkän pinnan ja taipumuksen kunnioittaa suojateitä. Autoihinkin on järjestään asennettu suuntavilkut! Näitä ominaisuuksia on pakko seinäjokisen keskusta-asukin arvostaa.

Työhommat ovat melkein olleet liikennettä helpompia: tuntuu mukavalta verrytellä vanhoja osaamislihaksia. Erityisen antoisaa on ollut tilaisuus havainnoida nykypäivän yrityselämää sisältä päin. On hienoa todeta, että työelämä ja siihen valmistava korkeakoulutus vastaavat toisiaan varsin hyvin.

SeAMKin opetuksessa on vuosien mittaan yhä enemmän korostettu vuorovaikutustaitoja, asennetta ja kykyä oppia uutta. Jo muutamassa päivässä on ollut helppo nähdä, että ainakin liiketalouden alalla nämä tosiaan ovat avaintaitoja. Vauhti on kova ja uusia asioita ja välineitä on otettava haltuun koko ajan. Sosiaalista osaamista ja positiivista asennetta tarvitaan, jotta tiimit pystyvät huippusuorituksiin paineen alla.

Mutta näinhän se on omallakin työpaikalla. Joskus täytyy mennä kauemmas, että näkee lähelle. Bonuksena opin taas arvostamaan Seinäjoen avaruutta.

Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet