Riina Haapala

Ilmastoahdistusta lievittämässä

Kaapissani on piilossa kasa kangaskasseja. Niitä on vuosien varrella kertynyt kuin varkain. Osa on itse ostettuja silloin, kun kangaskassia tuli käytettyä laukun sijasta kaiken tarvittavan kantamiseen. Moni niistä odottaa purkautuneen sauman tai pienen reiän korjausta. Sitten on paksumpia, niitä, joista yksi kulkee aina laukussa mukana siltä varalta, että täytyy käydä kaupassa. Aika moni kangaskassi on saatu jostain, usein niin sanottuna mainoslahjana.

Kangaskassi ei alkujaan ole ollut minulta mikään valinta ekologisuuden puolesta. Paksun kangaskassin puolesta puhui käytäntö, ei nimittäin ole yksi eikä kaksi kertaa kun jonkin pakkauksen terävä kulma on repinyt muovikassiin reiän. Sen jälkeen aikomus käyttää sitä roskapussina on jäänyt lähinnä hyväksi aikeeksi. Haluan edelleen uskoa, että kangaskassi on parempi vaihtoehto, vaikka jotkut muuta väittävätkin. Nykyistä kauppakassiani olen käyttänyt neljä vuotta.

Ilmastoahdistus ja ilmastosyyllisyys ovat olleet loppu- ja alkuvuoden sanoja. Kukapa ei ahdistuisi ajatellessaan muoviin tukehtuvia lintuja ja vedessä eläviä nisäkkäitä ja kaloja.

Olen ollut melko tunnollinen jätteiden lajittelija siitä asti, kun muutin omilleni. Syy on hyvin yksinkertainen: opiskelijakämppien roskakatoksessa oli sekajätteiden ja biojätteiden lisäksi omat astiat niin lasille kuin metallillekin.

Muovia on voinut kierrättää jo parin vuoden ajan. Siinä kuitenkin tunnustan olevani vielä liian huono. Muovipakkaukset pitäisi huuhdella ja laittaa johonkin odottamaan, että ne veisi lähimpään kierrätyspisteeseen. Kerrostaloasunnon pienessä keittiössä motivaatio kummasti laskee, kun järkevää tilaa niiden säilyttämiselle ei tahdo olla. Ei sinne keräysastialle kovin pitkä matka olisi, muutama sata metriä, mutta se tuntuu helposti ylivoimaiselta.

Se, mikä muovin kierrätystä aidosti helpottaisi, olisi se, että taloyhtiöt voisivat ottaa keräysastioita roskakatoksiinsa. Kun astia olisi kotipihalla, laiskankin ihmisen tekosyyt vähenisivät.

Kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittaja.
Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet