Kari Hokkanen

Varokaa espereitä!

Yksityisen hoivakodin sulkemiseen johtaneet vakavat laiminlyönnit Kristiinankaupungissa räjäyttivät valtakunnanlaajuisen keskustelun vanhuspalvelujen laadusta ja sen valvonnasta.

Valvira tehostaa tarkastuksia. Kristiinankaupunki ei ole ainoa, eikä Esperi.

Kunnat ovat tehneet satoja sopimuksia, joilla vanhushuollon palveluja on ulkoistettu yksityisille. Kuntien virkamiesten osaaminen on joskus riittämätön neuvoteltaessa isänmaattoman pörssipääoman omistamien ketjujen ja niiden miljoonabonuksia metsästävien johtajien kanssa. Ehdot ovat voineet jäädä epäselviksi ja vaikeasti valvottavaksi.

Kun toisella puolella on säästötarpeiden stressaama kunta ja toisella tuottoa pääomalle hakevan omistajan ahdistama hoivafirma, on houkutus tinkiä palvelun laadusta suuri.

”Tehostaminen” on kylmä sana, kun liikutaan sosiaalipalvelujen alueella.

Yksityistämistä on kiihdyttänyt huoli tulevasta sotesta. Hallitus lisäsi suurreformin vaikeuskerrointa kytkemällä siihen perustuslakeihin tökkineen valinnanvapauden.

Jälkiviisaasti voi todeta, että punamultahallitus olisi saanut uudistuksen jo kauan sitten maaliin. Nyt demarit ovat törkeästi jarrutelleet eduskunnassa sote-lakeja, mikä on yllyttänyt kuntia kiihdyttämään yksityistämistä. Samalla heidän ay-pomonsa lietsovat työntekijöissä asiatontakin huolta uudistusta kohtaan.

Totta kai maakunnan osaaminen ja neuvotteluvoima on vahvempi kuin yksittäisten kuntien. Sote-uudistus vahvistaa julkista valtaa, ei avaa firmoille uusia makoisia markkinoita. Sillä on siksikin kiire.

Seinäjoen kaupunginhallitus hylkäsi virkamiesten esittämän yksityistämiskaupan hoivafirman – sattumalta juuri samaisen Esperi Caren – kanssa.

Sekä henkilökunnan että kuntalaisten palaute oli saanut päättäjille hälytyskellot soimaan. Kauppaa, johon olisi sisältynyt sekä kiinteistö että toiminta, jäi lopulta puoltamaan vain kaksi, kokoomuksen liikemiessiiveltä.

Aki Ylinen sai hattuunsa sulan, eikä mitään broilerikokoa.

Kari Hokkanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet