VierasblogiTässä blogissa kirjoittavat toimituksen vieraat.

Kolumni: Rahat tai henki

Tälle keväälle on yksi varma puheenaihe. Vanhustemme hoito tulee säilymään pinnalla vaaleihin asti ja ehkä vähän sen ylikin. Toivottavasti se ei senkään jälkeen unohdu niin kuin tärkeillekin asioille tahtoo välillä käydä.

Syyllinen esille nousseisiin ongelmiin taitaa taas olla kylmät ja tunteettomat markkinavoimat. Raha pitää saada tuottamaan. Kaukana oleva omistaja ei näe toiminnan toisen pään ytimessä olevia kasvoja ja nimeä ja elämäntarinaa, meidän tai naapurin mummaa tai paappaa. Ja niin on helppo siirrellä palikoita kuin monopolipelin taloja ja hotelleita, ostaa tuolta ja myydä tuolta. Siinä päässä tärkeintä on tuotto.

Toisessa päässä aivan toiset asiat ovat tärkeitä: että olisi riittävästi hoitoa ja puhtautta, ruokaa ja lääkettä, ja mielellään vielä ihminen, jonka kanssa voisi puhua ja joka kuuntelisi.

Markkinavoimien sijaan voidaan puhua myös aivan meistä elävistä ihmisistä ja meidän taipumuksistamme. Jo parituhatta vuotta sitten Paavali sanoi, että ”viimeisinä päivinä koittavat vaikeat ajat. Silloin ihmiset rakastavat vain itseään ja rahaa”. Toisaalla hän sanoo: ”Ne, jotka tahtovat rikastua, joutuvat kiusaukseen ja lankeavat ansaan, monenlaisten järjettömien ja vahingollisten halujen valtaan, jotka syöksevät ihmiset tuhoon ja perikatoon”. Eiköhän tämä ole lähes jokaisen ihmisen peruskiusaus – rikastua helposti ja tarvittaessa vaikkapa toisten kustannuksella.

On ikävä, jos joutuu valintatilanteeseen: enemmin rahaa itselle ja huonompi hoito vanhuksille tai vähemmin rahaa itselle ja parempi hoito vanhuksille. Täytyy olla vahvat arvot, mikäli vieraat, tuntemattomat vanhukset ja heidän hyvinvointinsa vie tässä kisassa voiton.

Tietyllä lailla ihminen, siis minä ja sinä, on itsekäs ja paha. Siksi tarvitaan lakia ja valvontaa, joka asettaa meidän pahuutemme edes jonkinlaiseen kontrolliin. Tai se uusi ihminen, joka katsookin elämää lähimmäisen parhaan näkökulmasta eikä vain omaa etua tavoitellen. Sen saa aikaan Henki.

Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet