VierasblogiTässä blogissa kirjoittavat toimituksen vieraat.

Kolumni: Turvaa ja toivoa vanhuuteen

Eetu Lehtola

Tällä hetkellä Suomessa 340 000 ihmistä saa kuukausittain alle 1 000 euroa eläkettä. Pienituloisuus on erittäin yleistä yli 75-vuotiaiden joukossa, ja eläkeläisköyhyys koskettaa useammin iäkkäitä yksin eläviä naisia. Suurimmat eläkeläisten elinkustannukset muodostuvat välttämättömistä kuluista kuten asumisesta, lääkkeistä, ruoasta sekä terveyspalveluista.

Tilastollisesti yli 60-vuotiaiden ikäryhmillä on muun muassa omistusasumisen kerryttämää varallisuutta, mutta kontrasti varakkaiden ja pienituloisten välillä voimistuu.

Tällä hallituskaudella eläkeläisten asema on heikentynyt huomattavasti. Nykyinen hallitus on vain leikannut ja jäädyttänyt kansaneläkkeitä. Päätöksiä voidaan pitää historiallisena, sillä kansaneläkeindeksiä ei ole leikattu koskaan aikaisemmin. Näin laajamittainen indeksijäädytys tehtiin viimeksi 1990-luvun hurjina lamavuosina.

Paljon sairastamaan joutuvilla lääkekulut muodostavat ison osan kuukausittaisista kuluista. Tällä hallituskaudella lääkkeiden omavastuuta on korotettu huomattavasti, mikä pienituloisimmilla eläkeläisillä tarkoittaa jopa 12–18 prosentin korotusta. Tätä korotusta ei ole kaikilla varaa maksaa ja voi olla, että tarpeellisten lääkkeiden hankkimisesta on tingittävä tai sitä on siirrettävä myöhemmäksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu vanhusasiavaltuutetun viran perustamisesta. Kyseessä olisi käytännössä samankaltainen virka kuin olemassa oleva lapsiasiavaltuutettu. Lapsiasiavaltuutettu tekee epäkohtia näkyväksi, ajaa lasten asioita eteenpäin ja puhuu käytännössä heidän suullaan. Miksei meillä olisi myös vanhusvaltuutettu, joka ajaisi heidän oikeuksiaan, joilla itsellään on siihen rajoitetusti mahdollisuuksia.

Vanhuusvaltuutetulle olisi ollut viime aikoina Suomessa tarvetta. Hoivakotien ongelmat olisivat varmasti tulleet jo aiemmin ilmi, mikäli tällainen virka Suomessa jo olisi. Työntekijöiden huomaamat epäkohdat voisi luottamuksellisesti kertoa vanhusvaltuutetulle, joka valittaisi tiedon päättäjille ja virkamiehille eteenpäin. Näin ollen työntekijät eivät kokisi uhkailua tms. mitä nyt on tullut julkisuudessa ilmi.

Jokainen meistä toivoo itselleen turvaa kaikkina elämänvaiheina. Ja erityisesti silloin, kun omat voimavarat ovat heikentyneet.

Eetu Lehtola (sd.)

eduskuntavaaliehdokas

Seinäjoen Demarien puheenjohtaja

Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet