Riina Haapala

Mielenkiintoinen konsepti

Seinäjoen ravikeskuksen ja opiskelijakunta Samon haalariravit ovat mielenkiintoinen konsepti. En ole koskaan kuullut vastaavasta, mutta tapahtuma on itse asiassa loistava.

Ravit ovat jotain, missä harva opiskelija on todennäköisesti käynyt. Yksi omista opiskelukavereistani omisti hevosia ja on itse myös ajanut niitä. Harva kuitenkin innostuu yhtä paljon kuin tämän kaverin innoittamana pari muuta opiskelukaveriani, jotka lähtivät perjantaisin lounasraveihin ja päätyivät lopulta osaomistajiksi kimppahevoseen.

Mielikuva raveista on monella nimittäin kaikkea muuta kuin nuorekas. Tyypillistä ravikävijää ajatellaan vanhempana herrana, jonka taskusta pilkottaa totolappu. Ja miten niitä hevosia edes veikataan? Kun ei tiedä, kuinka toimia, on kynnys lähteä paljon korkeampi, vaikka mitään pelättävää ei oikeasti edes olisi.

Kävin itse ensimmäistä kertaa raveissa muutama vuosi sitten. Silloin olin paikalla työn puolesta ja mukana oli kollega, joka on pyörinyt ravipiireissä pitkään. Vetoa en lähtenyt lyömään, eikä olisi kyllä kannattanutkaan. Lähtölistasta nimen perusteella valitut hevoset eivät voittaneet, eivät lähellekään. Olisi ehkä pitänyt osata katsoa muutakin kuin vain nimeä.

Seinäjoen ravikeskus on Etelä-Pohjanmaan suurin ja siellä ravataan monta kymmentä kertaa vuodessa. Tällä hetkellä ravikeskuksessa on meneillään remontti, jonka aikana uusitaan julkisivu ja vesikatto. Lisäksi tehdään muutoksia talotekniikkaan ja rakennetaan tallialueesta parempaa. Ravikeskukselle on toiminnanjohtaja Jyri Saranpään mukaan kertynyt korjausvelkaa, mutta yksi iso syy remontille on myös ensi vuonna järjestettävä suurtapahtuma, Kuninkuusravit. Ne tulevat vetämään Seinäjoelle väkeä ympäri Suomen. Niihin karkeloihin en olekaan vielä osallistunut, mutta kuulemani mukaan niissä on tunnelmaa, vaikkei raveista mitään tietäisi.

Erilaiset tapahtumat ovatkin yleensä hyvä keino saada uusia ihmisiä lajin kuin lajin pariin. Kun kynnys on tehty riittävän matalaksi tai poistettu kokonaan, on umminkonkin helpompi suunnistaa. Aina on toki joku vanha jermu, joka sanoo, että ennen oli kaikki paremmin. Mutta eihän mikään voi jämähtää paikoilleen.

Kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittaja.
Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet