Riina Haapala

Nuorten ja naisten eduskuntavaalit?

Vaalit olivat ja vaalit menivät. Tuloksia voi analysoida loputtomiin. Sanotaan, että nämä vaalit olivat nuorten ja naisten. Naisten osuus valituista kansanedustajista nousi 93:een, mikä on kaikkien aikojen suurin määrä Suomessa. Eduskunnan keski-ikä myös laski hiukan.

Vaasan vaalipiirissä eivät nuoret eivätkä varsinkaan naiset juuri vaalituloksessa näy. Alueen äänikuningatar oli toki nainen: RKP:n Anna-Maja Henriksson ja kokoomuksen Paula Risikko ja SDP:n Jutta Urpilainen saivat odotetusti hyvät äänimäärät. Tämän kokeneen kolmikon lisäksi vaalipiiristä ei päässyt läpi yhtään naista. Kokoomuksen Susanna Koski ja perussuomalaisten Päivi Karppi jäivät varasijoille.

Ja vaikka sanotaan, että 50 olisi uusi 30, ei Vaasan vaalipiiristä erityisen nuorta väkeä läpi päässyt. Porukan juniori on keskustan Antti Kurvinen, joka 32-vuotiaana jatkaa toiselle edustajakaudelleen. Toiseksi nuorin on RKP:n 36-vuotias Joakim Strand. Ennen kuin joku ymmärtää väärin, en tarkoita tällä sitä, että ikä olisi jotenkin huono asia. Näissä eduskuntavaaleissa nuorin läpi päässyt edustaja oli tamperelainen 24-vuotias Iiris Suomela (vihr.). Alle 30-vuotiaita ehdokkaita on kaikkiaan viisi. Vanhimmat eduskuntaan valitut voisivat halutessaan olla olleet eläkkeellä jo useamman vuoden,yli 70-vuotiaita ehdokkaita pääsi näissä vaaleissa läpi kolme.

Vaasan vaalipiirissä ei aivan tällaisiin lukemiin päästä. Läpi menneiden keski-ikä oli hieman kaikkia valittuja korkeampi. Kaikkien eduskuntaan valittujen keski-ikä oli 46 vuotta ja pohjalaisedustajien 48. Vanhin pohjalaisedustajista on 58-vuotias Paula Risikko (kok.) ja häntä vain vuoden nuorempia ovat Peter Östman (kd.) ja Jukka Mäkynen (ps.).

Vaalien puinti jatkuu vielä pitkään, tai tästähän se vasta alkaakin, kun Juha Sipilä erosi keskustan puheenjohtajan paikalta ja hallitustunnustelut alkavat. Tavallinen tallaaja saa kuitenkin hetkeksi unohtaa vaalit ja politiikan, kun edessä on pääsiäinen.

Kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittaja.
Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet