VierasblogiTässä blogissa kirjoittavat toimituksen vieraat.

Kolumni: Suuria muutoksia Seinäjoella

Eduskuntavaalit ovat nyt takanapäin ja analysoitavaa riittää vaalien tuloksissa. Mitä tapahtui Seinäjoella?

Vaikka allekirjoittanut katsookin tuloksia sinisten lasien läpi, niin Kokoomuksen vaalitulos Seinäjoella on aika selkeää tulkittavaa. Koko Seinäjoen ääniharava oli jälleen Kokoomuksen Paula Risikko. Hänen työtään eduskunnan puhemiehenä on kiitelty yli puoluerajojen ja se näkyy tuloksessa. Yksinkertaisesti hyvä työ palkitaan. Kokoomus säilytti kannatuksensa ja asemansa toiseksi suurimpana Seinäjoella. Seinäjokiset ovat siis olleet tyytyväisiä Kokoomuksen harjoittamaan politiikkaan.

Keskustan pitkäaikainen toive omasta kansanedustajasta Seinäjoella tuli vihdoin toteen. Neljä vuotta sitten Pasi Kivisaari jäi niukasti rannalle. Ensimmäinen kerta kuitenkin opetti, eikä tällä kertaa enää ollut kahta sanaa läpimenosta. Loistava suoritus Pasilta ja hänen tukijoukoiltaan. Puolueen kannatus Seinäjoella ei sen sijaan ollut juhlaa. Pudotusta on lähes seitsemän prosenttia ja paluu takaisin vuoden 2011 lukemiin. Menikö tämä vain valtakunnan trendien mukana vai onko taustalla myös tyytymättömyyttä paikalliseen toimintaan? Puolueen asema Seinäjoen suurimpana saattaakin yhtäkkiä olla uhattuna.

Perussuomalaiset nostivat kannatustaan edellisestä jytkystä puolellatoista prosentilla. Vakuuttava suoritus, mutta erikoista Seinäjoella on ollut se, ettei hyvää tulosta eduskuntavaaleissa ole pystytty realisoimaan kuntavaalimenestykseksi.

Sosiaalidemokraatit yllättäen menettivät asemiaan parilla prosentilla, joka menee kummasti vastavirtaan vaalipiirin ja koko Suomen kannatusmuutosten kanssa. Oma kansanedustaja meni siinä samalla. Ehdokkaiksi asetettiin eittämättä parasta mitä puolueella oli tarjolla, mutta oliko istuneen kansanedustaja Wallinin takana niin paljon henkilökohtaista tukea, jota ei pystytty paikkaamaan edes valtakunnallisessa myötätuulessa.

Seinäjoen edunvalvonnan kannalta kaksi kansanedustajaa pidettiin, mutta nyt Kokoomuslaisen Paula Risikon rinnalle nousi keskustan Pasi Kivisaari. Miten SDP pystyy paikkaamaan menetetyn kansanedustajan, joka auttaa aina puoluetta paikallisella tasolla. Jos SDP häviää Seinäjoella valtakunnallisessa nosteessa, niin miten käy mahdollisen hallitusvastuun kanssa kahden vuoden päästä kuntavaaleissa. Ja vielä ilman omaa kansanedustajaa. Mahdotonta ennustaa, mutta kyllä tämä muuttaa lähtöasetelmia seuraaviin kuntavaaleihin.

Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet