Riina Haapala

Yksisuuntaiset voisi katkaista

Lauantaina päästään juhlimaan uuden keskustorin avajaisia. Taideteos Horsmakin asetettiin paikalleen jo viime viikolla. Harmaa betonijalka herätti ensin epäilyksen, millainen teoksesta oikein tulee. Värikäs ja näyttävä, voi nyt todeta. Hienoa, kun keskustaan saadaan vähän lisäväriä.

Keskustorin valmistuminen on herättänyt myös keskustelun liikenteestä, kuinkas muutenkaan. Ilkka kyseli jo, pitäisikö keskustorin ympärillä olevat kadut säilyttää yksisuuntaisina, muuttaa kaksisuuntaisiksi vai kenties katkaista liikenne kokonaan. Kaupungilla ei ole aikeita katuja muuttaa suuntaan tai toiseen. Kalevankadulla se tosin olisi vaikeaakin, sillä tie on rajattu betonipylväillä. Seinäjoki on autoilukaupunki, joten ei ole ihme, että ajoneuvoliikenteen katkaiseminen herättää närää.

Olen tätä jo aikaisemminkin pohtinut ja ihmetellyt, mutta ihmetellään nyt vähän lisää.

Seinäjoen keskustassa on Valtionkadun ja Vapaudentien välillä kolme yksisuuntaista katua: Keskuskatu, Kalevankatu ja Kauppakatu. Näistä Kauppakatu kulkee aivan toimituksemme ikkunoiden edessä – ja siinä ajetaan toistuvasti väärään suuntaan. Tie on selvästi leveämpi kuin Kalevankatu ja Kauppakatu, joten väärään suuntaan ajaminen ei ole ihme.

Liikenteen Keskuskadulla ja Kalevankadulla voisi keskustorin kohdalla katkaista pysyvästi. Alueesta on tarkoitus tehdä niin sanottu olohuone ja viihtyisä oleskelupaikka. Autot eivät sovi siihen kuvaan. Tuskin tulen itse koskaan ajamaan esimerkiksi Kalevankatua, koska en ole sitä tähänkään asti tehnyt. Välimatkat keskustassa ovat niin lyhet että mieluummin jätän autoni halliin ja kävelen.

Jos nämä kaksi suljettaisiin autoilta, Kauppakadun voisi muuttaa kaksisuuntaiseksi. Kävelymatkat eivät käytännössä pitenisi.

Ps. Käsissäsi on Seinäjoen Sanomat, joka näyttää hieman erilaiselta kuin viikko sitten ilmestynyt lehti. Olemme tehneet ulkoasu-uudistuksen. Me pidämme muutosta onnistuneena. Palautetta voit laittaa allekirjoittaneelle.

Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet