Kari Hokkanen

Saiko kansa mitä tilasi?

Demokratian ydin on, että kansa saa vaaleissa vaihtaa vallanpitäjiään.

Nyt muutostahto osoitettiin vakuuttavasti. Sipilän porvarihallituksesta kokoomus selvisi omilleen, mutta pääministeripuolue romahti ja perussuomalaisten hallitukseen jäänyt puolikas katosi kokonaan.

Voittajaksi selviytyi vihervasemmisto-oppositio, varsinkin vihreät.

Mutta kuinka toteutettaisiin kansan vaaleissa ilmaisema tahto?

SDP, vasemmistoliitto ja vihreät eivät riittäneet enemmistöön. Oli otettava täydennystä entisestä hallitusrintamasta, joko kokoomus tai keskusta. Halla-ahon perussuomalaisia Rinne ei halunnut.

Ratkaisuksi tuli vaalien suurimman häviäjän maanittelu mukaan. Se antoi keskustalle vahvan neuvotteluaseman. Ja se näkyy ohjelmassa.

Luvattua täyskäännöstä ei tule. Lupauksia toteutetaan vain, jos tavoite, työllisyysasteen nousu 75 prosenttiin toteutuu eli rahat riittävät.

Työllistämiskeinojen etsiminen annetaan työmarkkinajärjestöille. Ellei tulosta tule, vastuu siirtyy Rinteelle. Vihatuin työllistämiskeinokin, aktiivimalli, puretaan vasta kuin tilalle on löydetty korvaavaa. Muuten ei.

Ei ole Rinteellä helppoa. Punavihreällä puolella varsinkin punaisimpien ja vihreimpien toiveet ovat kovin ylimitoitettuja. Lupauksia annettaessa ei rahoituspuolta juuri mietitty. Pettyneitä piisaa.

Saiko kansa siis, mitä tilasi, kun hallituksesta tulikin ytimeltään punamultainen eikä vihervasemmistolainen? Keskustan mukana oloa on kyseenalaistettu oikealla sekä pettyneessä kokoomuksessa että vasemmalla, jossa keskusta nähdään – aivan oikein - muutoksen jarrumiehenä.

Sellaista monipuoluejärjestelmä teettää. Vaalitappio ei välttämättä vie valtaa eikä menestys vaaleissa sitä lisää.

Keskustassakin epäillään, olisiko ollut viisaampaa jäädä oppositioon, arvostelemaan ja kasvattamaan kannatusta.

Kyllä valinta oli oikea. Sekä keskustan että isänmaan arvot voivat paremmin punamultahallituksen sisällä kuin sinipunahallituksen ulkopuolella. Muita vaihtoehtoja ei todellakaan ollut.

Kari Hokkanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet