VierasblogiTässä blogissa kirjoittavat toimituksen vieraat.

Rakennushankkeet tärkeysjärjestykseen

Seinäjoen tarkastuslautakunnan analyysi kaupungin viime vuoden taloudellisesta tilanteesta oli hälyttävä. Lainan määrä nousee vuosi vuodelta ja kaupungin investoinnit jatkavat kasvamistaan. Investointeja perustellaan Seinäjoen jatkuvalla kasvamisella sekä yritysmyönteisen kuvan kasvattamisella. Tuntuu, että rahaa löytyy aina suuriin hankkeisiin nopealla aikataululla, milloin kauppakeskuksen infraan, kävelysiltaan tai aseman kehittämiseen.

Mutta kolikolla on kääntöpuolensa. Kun katseet ovat vahvasti suunnattuina Seinäjoen brändin vahvistamiseen, unohtuvat vauhtisokeudessa helposti kaupungin peruspalveluiden ylläpito. Yleensä ne, jotka eivät osaa olla äänessä joutuvat kärsimään. Muutama vuosi sitten kirjoitin kolumnia Kärjen koulun vesikaton vuotoongelmista. Vanhempainillassa pojan luokkahuoneen kattoa katsellessa totesin vanhan vesivuodon. Rehtorille ilmoituksen jälkeen vahinko onneksi korjattiin pikaisesti pois. Pari vuotta sitten Kärjen koulun saneerausta kaavailtiin aloitettavaksi tänä vuonna, mutta saneerausta on nyt siirretty eteenpäin.

Samaa linjaa vedetään Törnävän koulun osalta. Lopputalven ja kevään aikana Törnävän koulussa on suoritettu kattava kuntotutkimus koko päärakennukselle. Koulun henkilökunta sekä oppilaat ovat oireilleet jo pidemmän aikaa, joten tutkimukselle oli tarvetta. Raportin tulokset olivat hälyttävät. Koulun ala-, väli- ja yläpohjarakenteista löydettiin erinäisiä rakennusvirheitä, jotka ovat aiheuttaneet koulun rakenteille vaurioita. Tutkimuksen lopputuleman vuoksi kaupunki on aloittanut tarjouspyyntökilpailun parakkikoulun rakentamisesta ensi lukuvuodelle koulun pihaan. Opettaminen siirtyisi osittain parakkeihin ja koulun päärakennusta ei enää käytettäisi.

Tässä kohtaa astuu kuvioon kaupungin päättäjät ja virkamiehet. Onko heillä rohkeutta nopealla aikataululla purkaa koulu ja rakentaa uusi tilalle? Koulu on rakennettu 1950-luvulla, joten rakennus on elinkaarensa päässä. Arkkitehtuurista historia-arvoa koululla ei ole, joten purkua voidaan harkita. Lähdetäänkö vanhaa koulua korjaamaan, jolloin lopputuloksen onnistumisesta ei voida olla varmoja? Vai löydetäänkö uuteen kouluun budjetista rahaa, kuten muihin isoihin hankkeisiin tuntuu niin helposti löytyvän?

Kaupungin investoinneista pitää karsia kaupungin tavoitteiden mukaisesti. Mutta emme kai me niin hulluja ole, että karsimme omien lastemme hyvinvoinnista?

Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet