Kari Hokkanen

Seinäjoki voitti vaaleissa

Vaikka Seinäjoelta valittiin kevään vaaleissa yhtä monta kansanedustajaa kuin edellisissäkin, kaupungin edustus valtiollisessa päätöksenteossa ja sen valmistelussa vahvistui. Samaa voi sanoa koko Etelä-Pohjanmaasta.

Edes se, että maakuntien vahva edunvalvoja, keskusta, joka on iät ajat ollut Etelä-Pohjanmaan ja sen pääkaupunginkin ykköspuolue, kärsi musertavan tappion, ei merkinnyt hallitusratkaisun jälkeen katastrofia. Keskusta on toiseksi vaikutusvaltaisin puolue ”uudessa punamullassa”, kuten Rinne hallitustaan kutsui.

Tappioina voidaan pitää Harry Wallinin pois jääntiä ja Paula Risikon kuningatartien katkeamista, ainakin tilapäisesti. Mutta Harryn pääkaupunkiverkostot ovat kunnossa ja käytettävissä. Paula pysyy puolen tusinan vahvimman kokoomuslaisen joukossa.

Ministeriä tai puhemiestä ei nyt maakunnasta saatu. Muita kovia posteja kyllä.

Vaikutusvaltaisimmaksi eli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi nousi Kauhavan nuori juristi Antti Kurvinen. Komea revanssi viime kesästä, kun oma piiri tyri paikan puolueen varapuheenjohtajana.

Jos niin ei olisi tapahtunut, maakunnalla olisi nyt ministeri. Mutta ei ryhmänjohtaja vaikutusvallassa paljoa ministeristä jää.

Opetusministeriössä Annika Saarikko, jolla on siteitä Etelä-Pohjanmaallekin, vastaa tiede- ja korkeakouluasioista. Maakuntien korkeakoulut ja tutkimuslaitokset odottavat vahvalta desentralistilta lujaa kehittämisotetta. Tukea antaa hallitusohjelman kirjaus, jonka keskusta siihen sai.

Kun Sipilä pani valtiontalouden kuntoon, rahaakin riittää paremmin hyviin tarkoituksiin.

Tuomo Puumala putosi eduskunnasta, mutta kohosi opetusministeriön valtiosihteeriksi. Hänen paikkansa sivistysvaliokunnan puheenjohtajana peri Paula Risikko. Jäseneksi valittiin Pasi Kivisaari.

Arvokkaita valintoja, varsinkin kun Pasin tehokkaaksi tunnettu avustaja Mikko Männikkö on väitöskirjan tekijä omassa tiedeyhteisössämme.

Uskon vakaasti, että neljän vuoden päästä Seinäjoen kampus on vahvempi kuin nyt. Maakunnan veturi saa lisää vetovoimaa yhteiseksi onneksemme.

Kari Hokkanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet