VierasblogiTässä blogissa kirjoittavat toimituksen vieraat.

Kolumni: Työkaverina tekoäly

Joskus on väitetty, että digitalisaatio vie työpaikat. Toistaiseksi Etelä-Pohjanmaalla on enemmän pulaa työntekijöistä kuin työpaikoista: työvoimapula uhkaa jo kasvua. Ehkä pitääkin toivoa, että digitalisaatio ja etenkin tekoäly ja koneoppiminen parantaisivat työtehoja niin, että vähemmälläkin väellä pärjäämme kilpailussa.

Tekoälyn ja tietokoneohjelman välinen ero on häilyvä. Varsinainen itse ajatteleva tekoäly on toistaiseksi kaukainen visio, mutta koneoppimisen edistysaskeleet ovat aidosti muuttaneet tietokoneiden osallistumista työhön ja arkeen. Robotit voivat oppien saada taitoja, joita niille ei olisi suoraan voitu ohjelmoida.

Useimmat meistä jo käyttävät jonkinlaista tekoälyä harva se päivä, jos määritelmäksi kelpaa, että ohjelma oppii itse. Tilitoimistoissa tiliöintiä tekee yhä useammin ohjelmistorobotti. Google ja Facefook tarjoavat mainoksia ja sisältöjä yhä paremmalla osumatarkkuudella, Spotifyn ja Netflixin suositukset hioutuvat yhä fiksummiksi. Neuvontaakin hoitaa jo monessa paikassa chatbot, automaattinen asiakaspalvelija. Kovin älykkäältä ei suomenkielinen tekoäly aina vaikuta, pakko myöntää, mutta alkuun on päästy eikä loppua näy.

Ohjelmat auttavat arjen pikkuasioissa ja työn rutiineissa, vuosi vuodelta enemmän. Jo nyt puhelimeni usein arvaa mihin olen menossa ja ystävällisesti kertoo matka-ajan. Älykello muistuttaa tapaamisista ja huomauttelee liikunnan puutteesta.

Miten käy ihmisen? Onko meistä kilpasille väsymättömän ja kaiken muistavan koneen kanssa?

Tasan taatusti on. Fiksuinkaan ohjelma ei osaa asettaa omia tavoitteitaan. Mikä tärkeämpää, älykäskään kone ei korvaa ihmistä vuorovaikutuksessa. Niin kauan kuin työhön liittyy ihmisiä, työhön tarvitaan ihmisiä.

Ehkäpä vielä jonain kesänä Seinäjoen oma chatbot neuvoo kävijöille reitin Apilaan ja selostaa Aalto-keskuksen hienoudet. Aurinkoiset muistot syntyvät silti ihmisten kohtaamisista. Säässä kuin säässä.

Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet