Riina Haapala

Eikö kissan kohtalo kiinnosta?

Joka viides löytökissa päätyi viime vuonna lopetettavaksi, kertoo Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton (SEY) tuore selvitys.

Viime vuonna lopetettavaksi päätyi yli tuhat kissaa. Se on valtava määrä.

Koirien osalta tilanne on aivan toinen. Vain 0,7 prosenttia löytökoirista jouduttiin lopettamaan.

Seinäjoen ja Isonkyrön löytöeläimet on viime vuoden helmikuusta asti vastaanottanut Koiramäen majatalo. Sinne tuotiin tai noudettiin viime vuonna 217 löytökissaa. Vain 25 päätyi takaisin omaan kotiin. Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksen sijaiskodeissa oli viime vuoden loppupuolella peräti 106 kissaa. Vaikka Seinäjoki on kohtalaisen suuri kaupunki, on määrä silti suuri.

Viime päivinä oma Facebook-virtani on täyttynyt kuvista, joissa on hylättyjä, loukkaantuneita tai karanneita kissoja. Pieniä pentuja, auton alle jääneitä kissoja ja kaikkea siltä väliltä.

Erityisesti taustalla on Alavuden seudun eläintiimin haaste, #kissanarvo. Tiimi on haastanut kaikki muut yhdistykset mukaan kampanjoimaan kissan arvon puolesta entistä näkyvämmin.

Koiramäen majataloa pitävän Nanne Korpivaaran mukaan Etelä-Pohjanmaalla asenteet kissojen suhteen ovat vielä ”keskiajalla”. Viime vuoden löytökissoista vain yhdellä oli mikrosiru, tänä vuonna sellainen on ollut neljällä. Sirutus ei edes maksa kovin paljon, mutta silti sitä ei jostain syystä haluta laitattaa. Korpivaaran mukaan edelleen ajatellaan, että kun kissa karkasi, niin kettu on varmaan sen syönyt tai se on jäänyt auton alle.

Toki osa kissanomistajista lemmikkiään etsii, mutta jos vain viidesosa kissoista löytää takaisin kotiinsa, se on varsin pieni määrä. Koirista valtaosa löytää takaisin kotiin. Nykyteknologia on tuonut kadonneen lemmikin etsintään helpotusta. Ei ole viikkoa, jolloin Facebook-ryhmissä ei etsittäisi kissaa tai koiraa tai muuta lemmikkiä. Löytöeläinten kanssa työtä tekevät saavat välillä kuulla, että kun eivät kaikki ole Facebookissa. Eivät niin, mutta tänä päivänä käytännössä jokaisella on puhelin. Sillä voi soittaa oman alueen löytöeläintaloon.

Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet