Kari Hokkanen

Tasavallan sadas syntymäpäivä

Heinäkuun 17. päivänä 1929 Santeri Alkio veti siniristilipun salkoon sen kunniaksi, että tasan vuosikymmentä aikaisemmin valtionhoitaja Mannerheim oli vahvistanut hallitusmuodon, jonka mukaan Suomi oli tasavalta.

Sisäministeriö on nyt kehottanut liputtamaan satavuotiaan tasavallan kunniaksi. Isot juhlat pidetään syksymmällä, mikäli Sipilän hallituksen aikaiset suunnitelmat toteutetaan. Eiköhän. Nykyisessä hallituksessa istuvat molemmat suuret tasavaltalaiset puolueet, edellisessä vain toinen.

Hankkeilla on myös liputuspäivän vakinaistaminen. Kannattaa. Ilman tasavaltaa tuskin olisi itsenäisyyttäkään.

Suomen tie tasavallaksi oli mutkainen ja kivulias, täynnä onnenpotkuja, jos onnettomuuksiakin.

Venäjän vallankumous kaatoi keisarin, Lenin ei jaksanut tarpeeksi auttaa punakapinaa, Saksan tappio vei monarkisteilta tärkeimmän tuen. Lopuksi Mannerheim hävisi presidentinvaalin ja hylkäsi suunnitelman, että jättäisi hallitusmuodon vahvistamatta ja liittyisi valtionhoitajan valtaoikeuksin Judenitshin hyökkäykseen Pietariin.

Vielä muistelmissaan Marski valitti, kun bolsevismi jäi kukistamatta kehdossaan.

En usko. Vielä vähemmän kuin bolsevikeista venäläisten enemmistö tykkäsi tsaarinkenraaleista.

Ei suomalaisista enemmistöä kuningaskunnan kannalle olisi löytynyt kuin sisällissodan jälkeisissä poikkeusoloissa. Toinen puoli kansaa oli päätösvallan ulkopuolella ja toisestakin toinen puoli kannatti tasavaltaa.

Tasavallan tärkeimmät tekijät olivat liberaali Ståhlberg ja maalaisliittolainen Alkio. Perustuslain kirjoitti Ståhlberg, mutta taistelun tärkein johtaja oli Alkio.

A-P. Pietilä liittyi tässä lehdessä viime viikolla pitkään sarjaan keskustan lopullisen tuhon ennustajia. Viimeinen niitti olisi lähteminen Rinteen hallitukseen.

En usko. Hallituksessa varmistetaan, etteivät punavihreät hassaa Sipilän perintöä, kuntoon pantua julkista taloutta. Ihmisten ja isänmaan asioita hoidetaan hallituksessa eikä oppositiossa.

Jos ohjelmaa noudatetaan, hyvin käy niin Suomelle kuin keskustallekin. Luotan Rinteeseen.

Kari Hokkanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet