Riina Haapala

Asenteet ja käytäntö eivät kohtaa

Joka neljäs nuori tuntee tai tietää huumeissa ajaneen, kertoo Liikenneturvan kysely. Silti asenteet ovat tiukat. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista 94 prosenttia piti huumeissa ajamista vakavana liikennerikkomuksena. Yhtä jyrkkä suhtautuminen oli humalassa ajamiseen.Tiukat asenteet eivät kuitenkaan kohtaa tosielämän kanssa. Tiedän itsekin useammankin ihmisen, joka on ajanut humalassa. Eräissä bileissä vuosia sitten kaveri sai yhtäkkiä päähänsä ajaa kotiin. Me muut tajusimme asian vasta, kun auto ajoi jo pois pihasta. Matka oli lyhyt eikä mitään onneksi sattunut. Seuraavana päivänä kaveria itseäänkin kadutti. Seuraavalla kerralla hän antoi heti alkuillasta avaimet säilytettäväksi.

Poliisi julkisti viime viikolla alkuvuoden tilastot. Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella törkeiden rattijuopumusten määrä on laskussa, mutta rattijuopumusten määrä on kasvanut viime vuodesta. Rattijuopumuksiin luetaan sekä huumeissa että humalassa ajaminen.

On myös eri asia, kuinka moni rikos jää piiloon. Pohjanmaan poliisilaitoksella, opiskelijat pois luettuna, on alkuvuoden aikana työskennellyt 481 poliisia. Määrä voi kuulostaa paljolta, mutta jos sen jakaa kolmen maakunnan jokaiseen kuntaan, jokaisessa kunnassa olisi 12 poliisia. Näin yksinkertaisesti laskutoimitusta ei kuitenkaan voi tehdä. Poliisiasemia kolmen maakunnan alueella on yhteensä 11, lisäksi on yksi yhteispalvelupiste.

Erityisesti joka kesä Liikenneturva ja poliisi muistuttavat, että kännissä ei ole rattiin asiaa. Joka kesä näin silti joku tekee. Parhaassa tapauksessa mitään ei tapahdu ja niin auto, kuski kuin muut tiellä liikkujat säilyvät ehjinä. Niin sanottuun juopon tuuriin ei silti ole luottamista. Viime viikolla tapahtunut onnettomuus Peräseinäjoella on surullinen esimerkki siitä, kun rattiin ei olisi pitänyt lähteä. Keski-ikäinen mies törmäsi kymmentä marjanpoimijaa kuljettaneeseen pikkubussiin. Miestä epäillään törkeästä liikenteen vaarantamisesta, törkeistä vammantuottamuksista ja törkeästä rattijuopumuksesta.

Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet