Riina Haapala

Seinäjoki muuttuu, muututko sinä?

Seinäjoki ja erityisesti sen keskusta-alue muuttuu vauhdilla. Jos kaikki Seinäjoen keskustan kehittämisohjelmaan listatut toimenpiteet toteutuvat, kaupungin keskusta näyttää alle kymmenen vuoden päästä hyvin erilaiselta kuin se on nyt.

Tuorein muutos nytkähti askeleen eteenpäin perjantaina, kun City Kauppapaikat ilmoitti purkavansa Lehtisen kauppakeskuksen ja rakentavansa sen tilalle kerrostaloja. Kaavamuutos on ollut vireillä jo vuosia, joten täysin puskista tämä ilmoitus ei tullut. Reaktiot olivat vähän vähemmän yllättäen ällistyneitä. Ettäkö Seinäjoelle mahtuisi 550 uutta asuntoa? Mitä pohjalaista suuruudenhulluutta tämä nyt on?

Vietin lapsuuteni pääkaupunkiseudun kehyskunnassa. Siis sellaisessa, johon lapsiperheet muuttivat halvemman asumisen perässä. Omakotitaloja nousi kuin sieniä sateella, mutta jokaisessa pihassa oli kaksi autoa, kun julkiset liikenneyhteydet eivät silloin eivätkä tänäkään päivänä olleet erityisen hyvät. Sitten tapahtui muutos: pesästä lentäneet lapset eivät enää perheen perustamisen jälkeen muuttaneetkaan kotipaikkakunnalleen, vaan jäivät suurempiin kaupunkeihin, joissa julkinen liikenne toimii ja palvelut ovat lähellä. Omakotitalo ja kaksi autoa eivät olleetkaan enää jotain tavoiteltavaa.

Kaupungistumisesta ei oikein voi puhua enää trendinä, se on tosiasia. Kun palvelut vähenevät pienemmiltä paikkakunnilta, väki muuttaa isompiin kaupunkeihin. Väen väheneminen taas kiihdyttää palveluiden katoamista. Syntyy itseään ruokkiva kierre. Koska väki vähenee muutenkin, kun lapsia ei synny enää entiseen malliin eikä maahanmuuttokaan riitä kaikkialla korvaamaan luonnollista väestön vähenemistä, kunnat joutuvat kilpailemaan asukkaista. Silloin jokainen kaupunki, myös Seinäjoki, joutuu miettimään, millä asukkaat saadaan tänne ja millä heidät saadaan pidettyä täällä. Samaan vanhaan jämähtämällä ainakaan ei taideta mennä eteenpäin.

Kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittaja.

Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet