Kari Hokkanen

Kanki vai Katri?

Keskustan puheenjohtajaksi valitaan puolentoista viikon päästä joko Antti Kaikkonen tai Katri Kulmuni. He hakevat haastavaan tehtävään, nostamaan puolue siitä syvästä alhosta, johon se viime vaaleissa suistui.

Sipilän johdolla Suomi nostettiin rotkon partaalta nousu-uralle, mutta 20000 äänen hinnalla. Siksi haetaan seuraajaa.

Kilpailijat kiertävät maata vakuuttamassa paremmuudestaan puolueväkeä, varsinkin niitä runsasta kahta tuhatta, jotka äänestävät Kouvolassa.

Rankka, tarpeellinen kiertue. Vähän samanlainen kuin Väyrysen presidenttikiertue, kun puoluetta heräteltiin siitä koomasta, johon se oli vuoden 2011 jätevesivaalien jälkeen vaipunut. Sillä pohjustettiin sitä nousua, joka Sipilän johdolla realisoitui.

Intohimoa tähän kilpailuun ei sisälly, verrattuna vaikkapa Virolaisen ja Väyrysen kilpailuun 1980 tai Esko Ahon ja Eeva Kuuskoski-Vikatmaan 1990 tai Anneli Jäätteenmäen ja Olli Rehnin 2002.

Siinä on sekä hyvät että huonot puolensa.

Kun valitaan Kulmunista ja Kaikkosesta, ei valita linjaa. Muita eroja ei Seinäjoen valtuustosalissakaan löytynyt kuin että Kaikkonen tanssii kankeammin eikä osaa soittaa klarinettia.

Toisiaan he kehuivat uskottavasti. Voittajan kampitus ei ala välittömästi, kuten joskus on tapahtunut.

Valitaanpa kumpi tahansa, valitaan pätevä, esiintymiskykyinen, jo ministeritasolle noussut ja keskusta-aatteen ytimen omaksunut poliitikko. Messiasta tuskin kukaan odottaakaan.

Kannatuksen palauttaminen on vaikeampaa kuin viimeksi. Keskustaa ahdistetaan nyt paitsi oikealta ja vasemmalta myös uusilta äärilaidoilta, joista toinen lyö poliittista mynttiä ilmastoahdistuksella ja toinen muukalaisvihalla.

Uudet äärilaidat ahdistavat toki muitakin koeteltuja asiainhoitajapuolueita. Hyvin ei mene demareilla eikä kokoomuksellakaan. Vaikeinta on keskustalla, joka on sata vuotta ollut tasavallan vakauden, yhteiskuntarauhan ja ulkoisen turvallisuuden takaaja.

Uutta johtajaa odottavat historiallisen syvässä aallonpohjassa historiallisen vaikeat haasteet.

Toivoa herättää sentään se, että hommaan on halukkaita kilpailtavaksi asti.

Kari Hokkanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet