Riina Haapala

Pelko leviää somessa

Uutiset Norjasta ovat herättäneet huolta Suomessakin. Keskustelu ja pelko ryöpsähtivät tosissaan viikonloppuna, kun teuvalaisnainen kirjoitti Facebookissa koiransa kuolleen elokuun lopulla samanlaisten oireiden jälkeen kuin Norjassa on havaittu. Toinen hänen koiristaan pääsi ajoissa eläinlääkäriin ja toipui.

Koska varmuutta siitä, mikä koiria Norjassa sairastutti ja oliko tauti leviävää, seinäjokinen eläinklinikka pyysi varotoimenpiteenä välttämään ylimääräisiä koirakontakteja klinikalla. Tämän jälkeen keskustelu ryöpsähti ja pelko levisi kulovalkean tavoin.

Ruokavirasto lähti maanantaina katkomaan huhuilta siipiä. Ensin aamulla meidän toimittajien puheluihin vastaten ja iltapäivällä vielä omalla tiedotteella. Suomessa ei ole todettu koirien veriripuliepidemiaa.

Ruokaviraston mukaan Suomessa esiintyy koirien bakteeriperäistä suolistosairautta ympäri vuoden. Ruokaviraston mukaan lämmin loppukesä ja alkusyksy ovat otollista aikaa äkilliselle, veriselle suolistotulehdukselle. Taudin syyt tunnetaan huonosti, mutta se ei tartu koirasta toiseen.

Norjan tapaus ja yksittäinen Facebook-päivitys ovat kuitenkin malliesimerkkejä siitä, kuinka pelko, huhut ja väärä tieto leviävät tänä päivänä. Sosiaalisessa mediassa on muun muassa vaadittu koirapuistojen ovien laittamista säppiin. Suomen Kennelliitto on varotoimenpiteenä kieltänyt norjalaiskoirien osallistumisen Kennelliiton tapahtumiin ja Ruokavirasto suosittelee, ettei Norjasta tuoda tai Norjaan viedä koiria toistaiseksi.

Viranomaiset ovat kuitenkin korostaneet, ettei syytä paniikkiin ole. Naapurin mustin nähdessään ei tarvitse siirtyä toiselle puolelle katua, mutta tervettä järkeä on toki hyvä aina käyttää. Eihän sitä normaalistikaan rynnätä rapsuttelemaan vieraita koiria tai päästetä omaa fifiä haistelemaan toisia koiria ilman lupaa. Ainakaan toivottavasti. Tautien sijaan todennäköisempi lopputulos on se, että yllätetty koira puraisee.

Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet