Kari Hokkanen

Orpo olo oppositiossa

Punavihreä oppositio ei kevään vaaleissa yltänyt enemmistöön. Täydennykseksi hallitukseen ei tullut halukas kokoomus, vaan vastahakoinen keskusta.

Uusi oppositio on epäyhtenäisempi kuin edellinen. Se näkyi heti, kun hallitukselle värkättiin ensimmäinen välikysymys.

Halla-aho muistaa, kuinka Orpo ensimmäisenä torjui häntä hallituksesta erilaisen ”arvopohjan” vuoksi. Niinpä isompi oppositiokaveri ei yhtynyt kokoomuksen välikysymykseen.

Hätäilevää paniikinlietsontaa se olikin. Hallitus on vasta alkumetreillä.

Kiireen syy on kokoomuksen sisäinen. Orpoa syyllistetään sekä vaalituloksesta että oppositioon joutumisesta. Oikeisto-oppositio – Vapaavuori, Lepomäki, Häkkänen – yrittää varmasti vaihtoa. Orpon on esiinnyttävä ärhäkkänä, uskottavuudenkin kustannuksella.

Räyhäämistä hillitsi Juha Sipilän muistutus: eivät porvarihallituksenkaan työllistämistoimet heti alkaneet purra.

Hesarin teettämän kyselyn mukaan selvä enemmistö suomalaisista haluaa koko maan pitämistä asuttuna.

Keskustalaiset kannattavat eniten. Nihkeimpiä aluepolitiikalle ovat kokoomuslaiset ja vihreät, jotka polttelevat Helsingissä kivihiiltä, kiroavat maakuntien turvetta ja kieltäisivät koululaisilta maidon. Orpo varoitti lähettämästä rahaa maakuntiin.

Metropoliin pakkautuminen syventää vauvakatoakin. Helsingissä lapsia syntyy vähiten.

Maakuntien ja isänmaan tulevaisuuden kannalta on siunattu asia, että punavihreiden kanssa hallituksessa ei ole kokoomus.

Kunnissa ei oppositiota ole. Laki määrää vallan ja vastuun jaettavaksi kaikille, vaalitulosta noudatellen. Seinäjoella jako tehtiin ryhmien yksimielisellä sopimuksella.

Se rikottiin. Perussuomalaiset ottivat puolueloikan avulla kokoomukselle sovitun paikan kaupunginhallituksessa. Nyt kaupunginhallitus yhtä vaille yksimielisesti vaihtoi Energian hallitukseen Erkki Valtamäen tilalle Paula Risikon.

Seinäjokinen-lehti tulkitsi sen Pertti Mäki-Hakolan henkilökohtaiseksi kostoksi.

Turha uhriutua. Valtamäki istuu kokoomuksen paikalla kaupunginhallituksessa. Eikö ole ihan kohtuullista, että hänen paikallaan yhtiössä on kokoomuslainen?

Kari Hokkanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet