Riina Haapala

Navigaattoriin ei ole luottamista

Milloin viimeksi luit paperikarttaa? Jos et harrasta suunnistusta, veikkaan, että siitä on tovi aikaa. Entä milloin viimeksi suunnistit perille navigaattorin tai puhelimen karttasovelluksen avulla? Niin arvelinkin.

Meistä on tullut navigaattorin ja karttasovellusten orjia. Suunnistamme kohteeseen kiltisti Googlen ohjeiden mukaan ja kiroilemme, kun navigaattori käskee tekemään u-käännöksen. Sitä onneksi enää nykyään harvemmin tapahtuu, mutta sokeasti ei karttapalveluihin kannattaisi luottaa.

Yksi hyvä esimerkki tästä on Paukaneva. Paukaneva on upea retkeilypaikka etenkin aurinkoisina syyspäivinä.

Jos hoksaa katsoa luontoon.fi-sivustolta, se osaa kertoa, että lähtöpaikka on valtatien 18 varrella. Opasteetkin ovat ihan kohtalaiset. Mitään hyötyä niistä ei kuitenkaan ole, jos tuijottaa navigaattoria.

Ystävämme Google nimittäin ohjaa Paukanevan etsijät aivan väärään paikkaan. Ja kun tuijotamme sokeasti navigaattorin sanomaa, emme edes hoksaa, että kyltit kertovat Paukanevan etsijän tulleen yksityisalueelle. Tosin luulisi, että heinäpaalissa lukeva teksti ”Tästä ei pääse Paukanevalle”, pysäyttäisi sinnikkäimmänkin etsijän. Näin ei kuitenkaan ole, vaan osa on jopa autolla puikkelehtinut esteiden välistä ja päätynyt ajamaan yksityiselle hevosradalle.

Siinä kohtaa on leikki kaukana, jos hevonen ja auto sattuvat radalle samaan aikaan.

Kaviotien varrella talleja pitävät ovat aivan oikein tehneet Googlelle pyynnön muuttaa reittiä. Googlen kanssa asiointi on kuitenkin hidasta. Asiasta on keskusteltu Facebookin puskaradioryhmässä. Myös Visit Seinäjoki huomasi tämän ja julkaisi kartan, jossa kerrotaan oikeat lähtöpaikat.

Hienoimmistakaan paikoista ei ole iloa, jos sinne ei osata opastaa. Pohjalaiseen mentaliteettiin tuntuu kuuluvan, että kyllähän kaikki tietää. Eivät tiedä. Jos muutat muualta, et todellakaan tiedä, missä on Paukaneva. Siinä kohtaa tarvitaan karttaa ja navigaattoria. Ja oikeita osoitteita.

Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet