VierasblogiTässä blogissa kirjoittavat toimituksen vieraat.

Kolumni: Sanoista tekoihin kansainvälisyydessä

Uusimpien väestöennusteiden julkistamisen jälkeen on ihmetelty Suomen väestökehitystä. Syntyvyys laskee kuin maailmanlopun edellä. Tähän on tarjottu lääkkeeksi maahanmuuttoa, mutta se ei yksinään riitä. Suomeen muualta muuttaneen pitäisi myös voida työllistyä täällä.

Äskettäin julkaistu tutkimus piilevästä syrjinnästä suomalaisilla työmarkkinoilla kertoi karusti, että maahanmuuttajaa tai maahanmuuttajataustaista ei hevin huolita edes työhaastatteluun. Ulkomaalaiselta kuulostava nimi riittää syyksi laittaa hakemus ö-mappiin.

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa olemme todenneet, että lähialueilta ei helpolla irtoa edes harjoittelupaikkaa opiskelijalle, joka ei puhu sujuvaa suomea. Niinpä harjoitteluun lähdetään yleensä muualle, toisiin maihin ja kaupunkeihin.

Työnantajien pelkoja on helppo ymmärtää. Työkieli on täällä yleensä suomi. Tuntuu hankalalta ottaa joukkueeseen joku, joka ei kirjaimellisesti ”puhu samaa kieltä”.

Tähän ei auta muu kuin se, että reippaasti lasketaan oma rima järkevälle korkeudelle. Jokaisen firmassa ei tarvitse osata täydellistä englantia eikä kaikkea tarvitse kääntää. Jos itse työ on tehtävissä englanniksi, muista kieliongelmista kyllä selvitään.

Pitää myös nähdä töitä tai harjoittelupaikkaa hakeva maahanmuuttaja yksilönä eikä pelkästään ryhmänsä edustajana. Suomalaisia on monenlaisia. Kirjo on tismalleen yhtä suuri muuallakin.

Jos maahanmuuttajien työllistäminen ei vähitellen ala sujua, ovat vitsit vähissä Etelä-Pohjanmaankin veronmaksajilla muutaman vuoden kuluttua. On aika ryhtyä sanoista tekoihin. Työelämän täällä on korkea aika kansainvälistyä muutenkin kuin puheissa.

Nyt mennään taas talven pitkiä pimeitä kohti. Tuntuu hullulta syrjiä tänne työn tai opintojen perässä muuttavia. Jos joku on oikeasti valmis opiskelemaan tätä kieltä ja sietämään tätä ilmastoa, tällaiselle sisupussille sanon vain kaksi asiaa: Tervetuloa pimeälle puolelle. Ja hanki heijastin, se on hieno suomalainen keksintö.

Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet