Riina Haapala

Maksuton ehkäisy on oikea ratkaisu

Seinäjoki tarjoaa ensi vuoden alusta alle 20-vuotiaille nuorille maksuttoman ehkäisyn. Suunta on oikea.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että maksutonta ehkäisyä tarjottaisiin kaikille alle 25-vuotiaille. Osa kunnista on tätä suositusta noudattanut, mutta Seinäjoen linjaus alle 20-vuotiaista on jo hyvä alku.

Seinäjoen kaupungin laskelmien mukaan maksuton ehkäisy maksaa kaupungille noin 40 000–50 000 euroa vuodessa. Rahamäärä perustuu arvioon, jonka mukaan ehkäisyn tarvitsijoita olisi noin 750. Summa sisältää niin lääkkeet kuin palkat ja tutkimukset.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hinnastossa abortin hinta on noin tuhat euroa. Tämä ei siis ole hinta, jonka yksittäinen ihminen maksaa. Vuonna 2018 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella alle 19-vuotiaille tehtiin 26 aborttia. 20–24-vuotiaille abortteja tehtiin 45 ja 25–29-vuotiaille 52. Näistä kaikki eivät välttämättä ole Seinäjoelta. Kaikkiaan sairaanhoitopiirin alueella tehtiin viime vuonna 226 aborttia. Näistä tulee aika monta euroa. Tähän päälle mahdolliset sairauspoissaolot ja muut tarvittavat palvelut. Abortti kun ei ole mikään pikkujuttu.

Silti moni miettii, miksi yhteiskunnan pitäisi maksaa ehkäisy. Keskituloisena palkansaajana on toki helppo huudella, että jos ei ole rahaa, pitää pistää jalat ristiin. Ehkäisy nimittäin maksaa. Ehkäisypillerit maksavat vuodessa merkistä ja mallista riippuen noin 70–80 euroa. Kierukat maksavat 100–150 euroa, mutta niiden käyttöikä vaihtelee kolmesta viiteen vuoteen.

Yleensä nuorelle ensimmäinen pitkäaikainen ehkäisymenetelmä ovat pillerit. Ne tulevat halvemmaksi, mitä enemmän ostaa kerralla, mutta nuoren lompakkoon se voi tehdä ison loven. Tai sitten niitä ei pystytä ostamaan ollenkaan.

On paljon parempi vaihtoehto, että yhteiskunta maksaa nuoren ehkäisyn kuin että ehkäisy jätettäisiin rahapulan takia kokonaan väliin.

Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet