Riina Haapala

Tiivis, mutta tylsä

Vanha rinki takaisin, oli ensimmäinen vastaus, joka kilahti sähköpostiin, kun Seinäjoen Sanomat kysyi kaupunkilaisilta, mitä he toivoisivat keskustaan.

Sen jälkeen vastauksia alkoi tipahdella tasaiseen tahtiin ja aihe herätti vilkasta keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Monesta vastauksesta huokui se, että kaupungin keskustaa pidetään ankeana. Osa oli ehtinyt jo tutustua arkkitehtitoimisto OOPEAAn laatimaan keskustan visioon. Havainnekuvia pidettiin kivoina ja toivottiin, että jotain tällaista keskustaan joskus oikeasti saataisiin.

Vastauksissa korostui se, että keskusta nähtiin varsin pienenä alueena. Yllättävää oli, että esimerkiksi matkakeskuksen aluetta kommentoi vain muutama. Pääosin toiveet ja kommentit kohdistuivat hyvin pienelle alueelle.

Seinäjoen keskusta sai kiitosta tiiviydestä ja pienuudesta: kaikkialle on lyhyt matka. Tosin siitä ei monen mielestä ole mitään hyötyä, kun mitään ei kuitenkaan tapahdu. Huutia tuli myös harmaudesta ja ankeudesta. Vihreyttä, väriä, valoa ja lasten leikkipaikkoja kaivattiin viihtyisyyttä tuomaan.

Selvänä puutteena nähtiin ilmaisten parkkipaikkojen vähäinen määrä. Osa kysyikin, miksi tulisi keskustaan, kun Ideaparkissa on samat liikkeet ja ilmainen parkki. Tosin ilmaiset parkkipaikat tuskin ovat realismia. Ei Seinäjoki ole enää mikään maalaiskunta, vaan kaupunki ja kaupungeissa parkkeeraaminen tuppaa olemaan maksullista. Halusi tai ei.

Osa toiveista oli varsin pieniä ja hyvinkin realistisia. Rikkinäisiä aitoja ja irronneita katukiveyksiä korjaamalla ilmettä saa jo nopeasti paremmaksi.

Sitten oli toiveita, kuten rinki. Se on nostalgiaa, jolla haaveilemme paluusta niihin huolettomiin vuosiin, kun autolla ympyrän ajaminen oli vielä merkityksellistä tekemistä. On kuitenkin järjetön ajatus, että uusi, kovalla vaivalla ja rahalla tehty Keskustori muutettaisiinkin yhtäkkiä takaisin autotieksi ja parkkipaikoiksi.

Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet