Riina Haapala

Melkein, tai ainakin sinnepäin

Kutakuinkin vuosi sitten ilmoitin tällä samalla palstalla ottavani osaa Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaasteeseen. Ajatuksena oli lukea 25 kirjaa eri maista. Sen verran haastetta oli helpotettu, että maan sai joko kirjailijan kotimaasta tai kirjan tapahtumapaikasta. Siitä huolimatta en saanut tavoitetta täyteen. Jossain vaiheessa unohdin maiden merkkaamisen kokonaan, mutta nopeiden laskujen mukaan keräsin vuoden aikana 13 maata.

Lukemista en toki ole unohtanut. Olen kulkenut kirjastossa nenä kiinni puhelimessa etsien kirjasarjojen seuraavia osia ja uutta luettavaa. Puhelimen kanssa siksi, että olen ottanut tavaksi merkata kiinnostavan kirjan nimen ylös. Se on myös kätevä tapa pysyä kärryillä siitä, mikä osa kutakin sarjaa on seuraavana luettavana. Luin viime vuonna 117,5 kirjaa. Puolikas siksi, että vähän ennen uuttavuotta aloitettu kirja jäi lopetettavaksi tämän vuoden puolelle. Lukutahti on toki hidastunut siitä, mitä se joskus nuorempana oli. Huomaan kuitenkin, että viime vuonna on tullut luettua enemmän kuin parina edellisenä vuotena: lukunopeus on vuoden aikana kasvanut.

Luetuimpien listaa hallitsevat, edelleen, Pohjoismaat. Ruotsi ja Suomi ovat ykkösinä. Hämmentävintä kyllä, en viime vuonna lukenut yhtään norjalaiskirjailijan teosta. Tanskalaisiakin oli useampia.

Vuosi sitten julkaistun pääkirjoituksen jälkeen sain myös lukuvinkin, kiitos siitä. Hetken aikaa kesti, ennen kuin onnistuin saamaan kirjan käsiini, mutta odotus kannatti.

Paljon jäi lukemattakin. En jaksa varailla kirjoja, vaan odotan, että ne löytyvät hyllystä. Hitaampi metodi, mutta odotellessa tulee toisinaan löydettyä luettavaa, jota ei muuten lukisi.

Tämän vuoden haastekin on jo julkaistu. Siinä matkustetaan ajassa. Haastekohtia on 30 ja niistä pitäisi lukea 25. Helppo homma, ajattelin, kuin näin haasteen. Niinhän sitä kuvitteli tämänkinvuotisen olevan. Ja lopputulos oli, no, ei nyt ihan melkein, mutta vähän sinnepäin.

Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet