VierasblogiTässä blogissa kirjoittavat toimituksen vieraat.

Kolumni: Haluaako Seinäjoki hidastaa?

Seinäjoen kaupunki sai loppuvuodesta ykkössijan Kuntien Imago 2019 -kilpailussa.

Kilpailussa kysyttiin yritysjohtajilta, voitko suositella kuntaa toiselle yritykselle toimipaikaksi. Yritysjohtajien näkemyksen mukaan Seinäjoki on kunnista myötämielisen yrittäjyyteen. En ole yhtään yllättynyt. Tällä hetkellä meidän veronmaksajien rahoilla pelataan hyvin härskiä peliä. Rahoja käytetään löyhällä kädellä, vaikka kaupunki rypee ”pikavippi”kierteessä.

 

Kuukausi takaperin kaupunginhallituksen kokouksessa päätettiin skeittihallin uudesta paikasta. SDP:n jäsenet kaupunginhallituksessa vastustivat tätä esitystä. Tarkennuksena se, että me emme tietenkään vastustaneet skeittihallia vaan sen sijoitusta. Lisäksi asia tuli kaupunginhallituksen pöytään erittäin nopealla aikataululla, ilman että vaihtoehtoja olisi tutkittu. Tällä päätöksellä skeittihalli siirtyy vuokralaiseksi yksityisessä omistuksessa olevaan kiinteistöön. Tämä on mielestämme edesvastuutonta ajatellen kokonaiskuvaa. Seinäjoen kaupungilla on omistuksessaan tyhjillään olevia halleja, joihin toiminnan olisi varmasti voinut siirtää. No kyseessä tässä taisi olla vain sisäleikkipuiston yrittäjän pelastaminen.

Skeittihallin lisäksi kiinteistöön pitää saada muuta toimintaa, että vuokraustoiminta on omistajalle kannattavaa. Näin ollen kaupunki on päättänyt siirtää uuteen skeittihalliin kaupungin tytäryhtiön Rytmikorjaamon tiloissa tällä hetkellä vuokralla olevaa toimintaa. Tästä siirrosta aiheutuu Rytmikorjaamolle 10 prosentin pudotus vuosittaiseen liikevaihtoon sekä vuokrausasteeseen. Rytmikorjaamo on nyt veitsen terällä ja vanha kiinteistö aiheuttaa korjauskustannuksia vuosittain, joten jokainen vuokralainen olisi Rytmikorjaamolle elintärkeä. Kaupunki siis sahaa omaa oksaansa siirtämällä omat vuokralaisensa pois tytäryhtiön tiloista yksityisiin tiloihin.

Samaisessa kaupunginhallituksen kokouksessa päätettiin muutamalla nuijankopautuksella noin 20 miljoonan euron investoinneista. Päätös tuntuu kummalliselta, sillä samaan aikaan Seinäjoen kaupungin toiminnoissa vallitsee säästösyistä hankintakielto ja esimerkiksi päiväkoteihin sekä kouluihin ei saa hankkia uusia saksia, liimoja ynnä muuta sellaista.

 

Joulukuussa AVI:n tekemän tarkastuksen mukaan Seinäjoelle ei ole riittävästi sosiaalityöntekijöitä. Uhkasakko leijuu jo ilmapiirissä, ellei pian palkata lisää työntekijöitä. Törnävän koulun oppilaat opiskelevat parakkikylässä, Kärjen koulua ei edelleenkään ole saneerattu ja lasten kulkeminen kouluun on vaarallista, sillä hidasteita ei ole mahdollisuutta toteuttaa tässä taloustilanteessa.

Me Kärjenmäen asukkaat tulemme vaatimaan hidasteita Falanderinkadulle. Tällä hetkellä kadulla liikutaan erittäin suurta ylinopeutta ja vaaratilanteita syntyy päivittäin. Falanderinkadun yli kulkee lasten koulumatkat kohti Kärjen koulua. Jokaisen tulisi pohtia, meneekö yrittäjyyteen liittyvät investoinnit tosiaan kaupungin lasten edelle? Me emme aio odottaa Kärjessä niin kauan, että mahdolliset onnettomuudet herättävät päättäjät. Teen lautakunta-aloitteen aiheesta seuraavassa kaupunki- ja ympäristöalan kokouksessa. Aloitteen on allekirjoittanut jo yli 130 uuden Kärjen asuinalueella asuvaa ja huolestunutta vanhempaa. Päättäjien ja virkamiesten elämänarvot tullaan punnitsemaan vakavasti.

Olemmeko rahan vai ihmisten ja ihmisyyden kaupunki?

 

Eetu Lehtola (sd.)

Kirjoittaja on Seinäjoen kaupunki- ja ympäristölautakunnan jäsen.

Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet