Riina Haapala

Ihmisen paras ystävä

Muutama päivä sitten jonkun naapurin koira ulvoi eroahdistustaan. Joku ehti jo ilmoitustaululle viedä lapunkin ja muistuttaa, että lemmikkien pitämiseen on ohjeet järjestyssäännöissä.

Meidänkin talossa koiria on valtavasti. En tiedä kuinka monta, mutta jotain voi päätellä siitä, kuinka usein karvakavereita tulee rapussa vastaan.

Koiria on Suomessa yhä useammalla. Tilastokeskuksen tuorein tilasto on vuodelta 2018, jolloin kulutustutkimuksen yhteydessä arvioitiin, että Suomessa on noin 700 000 koiraa. Jos määrän jakaisi pohjalaismaakuntien alueelle, jokaisella Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla asuvalla olisi kaksi ja Keski-Pohjanmaalla asuvalla yksi koira.

Kennelliitto rekisteröi vuosittain noin 50 000 koiraa. Rotuja on Suomessa yli 300. Niistä kaikista en ole koskaan kuullutkaan. Vai oletko sinä kuullut sellaisista roduista kuin shih tzu tai sininen pesukarhukoira? Ensimmäisellä tosin näyttää olevan Suomessa myös oma yhdistys.

Kun koiria on vähän joka toisella, ei ole ihme, että koirat kuumentavat tunteita.

Keväinen koirankakkakeskustelu tosin tuntuu ainakin näin mututuntumalla vähentyneen. Siitä on todennäköisesti kiittäminen omistajia, jotka keräävät lemmikkiensä jätökset. Eihän se hauskaa ole kulkea kadulla hihna toisessa ja lämmintä ja haisevaa tuotosta sisältävä pussi toisessa kädessä lähintä roskista etsien, mutta se on valinta, jonka ihminen tekee koiran hankkiessaan. Joillekin sekin on toki liikaa. Kaikkein kummallisimpia ovat pitkin pusikoita heitetyt muovipussit, joissa on sitä itseään sisällä. Koirankakka maatuisi kyllä paremmin ilman sitä muovikäärettä.

Kun koiria on yhä enemmän ja ihmiset asuvat yhä tiiviimmin, on selvää, että yhteentörmäyksiä sattuu aiempaa enemmän. Se, ettei pidä koirista, ei toki oikeuta tunkemaan neuloja nakinpalaan ja viskelemään niitä pitkin maita ja mantuja.

Riina Haapala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet