Puheenaihe

EU on viemässä saunapalvin suomalaisten suusta – "Turvallisuus tuskin vaarantuu"

Saunapalvikinkkuja otetaan ulos savusaunasta. Ongelmana saunapalvissa ovat terveydelle haitalliset pah-yhdisteet. Niitä syntyy erityisesti tuotteissa, joita on paahdettu, savustettu, grillattu tai kuivattu.

Oskari Lehto / arkisto

Perinteisen suomalaisen saunapalvikinkun ja muiden maistuvien perinnepalvituotteiden valmistus uhkaa loppua syksyllä.

Syynä ovat kiristyneet EU-säädökset. Lihakeskusliitto sekä tuottajien MTK ovat yhdessä päättäneet lähteä vastaiskuun saunapalvin puolesta.

– Perinteisen saunapalvin pelastusoperaatio on lähdössä vauhdilla käyntiin. Monet pienemmät palvaamot toimivat maatilojen sivuelinkeinona. Tämä kiinnostaa siksi myös MTK:ta ja olemmekin tyytyväisiä yhteistyöstä Lihakeskusliiton kanssa, MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi kertoo.

Perinteiset savustusmenetelmät eivät taivu uusiin raja-arvoihin."

Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela selostaa, että ongelmana saunapalvissa ovat terveydelle haitalliset pah-yhdisteet.

Niitä syntyy erityisesti tuotteissa, joita on paahdettu, savustettu, grillattu tai kuivattu.

– Liiallisina määrinä nämä pah-yhdisteet ovat terveydelle haitallisia, ja siksi säädöksiä on lähdetty kiristämään EU-tasolla.

Pah-yhdisteiden raja-arvoissa viimeisimmän kiristyksen siirtymäaika on loppumassa syyskuussa. Teollisuus on tehnyt paljon toimenpiteitä sekä itse että viranomaisten kanssa pitoisuuksien alentamiseksi tuotantoprosessissa.

– Ikävä kyllä perinteiset savustusmenetelmät eivät taivu uusiin raja-arvoihin. Jäsenyrityksemme pystyvät kyllä valmistamaan raja-arvoihin mahtuvia tuotteita, mutta valmistusprosessia pitää muuttaa niin paljon, ettei kysymyksessä ole enää sama perinteinen tuote. Tuotteiden maku, tuoksu ja rakenne muuttuvat ratkaisevasti, Hannuksela selostaa valmistusprosessia, sanoo Hannuksela.

Hän muistuttaa, että Lihatiedotuksen tilastojen mukaan täyslihaleikkeleitä kulutetaan Suomessa vain 4,6 kilogrammaa henkeä kohti vuodessa.

– Tästä määrästä valtaosa on ihan muuta tavaraa kuin perinnepalvia. Isot lihatalot ja suurin osa pk-yrityksistäkin käyttää muita savustusmenetelmiä. Kuluttajan turvallisuus tuskin vaarantuu, kun syötävät määrät ovat ehkä vain joitakin satoja grammoja henkeä kohti vuodessa.

Syötävät määrät ovat ehkä vain joitakin satoja grammoja."

MTK ja Lihakeskusliitto yrittävät saada pysyvän poikkeuksen perinteisellä valmistustavalla valmistetuille tuotteille.

Tätä tavoitetta edistää EU-nimisuoja, jota Lihakeskusliittoa lähellä oleva Saunapalviyhdistys ry on ansiokkaasti hakenut näille tuotteille.

MTK:n Syväniemi pelkää, että perinnepalvauksen loppuminen iskisi lujasti maaseudulla toimiviin liha-alan pk-yrityksiin.

– Suomen noin 300 lihanjalostajasta juuri maamme noin 100 perinnepalvaria ovat niitä, jotka työllistävät maaseudun haja-asutusalueilla. Kun lihateollisuus nykyisin työllistää noin 8 000 henkilöä, määrä voi pudota pahimmillaan jopa puoleen, Syväniemi laskee.

Sekä Lihakeskusliitossa että MTK:ssa tehdään täysillä töitä, että löydettävissä on pysyvä ratkaisu perinnepalvauksen pelastamiseksi.

Luottamus on luja siihen, että ratkaisu perinteisen saunapalvin hyväksi löytyy yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Joko me Suomalaiset itse

Joko me Suomalaiset itse huolehdimme siitä, että saamme saunapalvia vielä. Tai jos meidän politiikot ovat pelkkiä p.....a housuja, niin sitten pitää ottaa Venäjän Putin apuun. Samoin kuin Nestori kroniikan mukaan Venäläiset kävivät pyytämässä Viikingi kuningas Rurik halllitsiakseen, kun omat hallitsijat olivat täysin kykenemättömiä tomppeleita. Näin Venäjästä nousi viikingi päällikkö Rurik avulla suurvalta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat