Puheenaihe

Presidenttiehdokkaat lähes yksimielisiä: terroriuhka ei ole syy rajoittaa maahanmuuttoa

Presidenttiehdokkaiden valtaosa ei rajoittaisi maahanmuuttoa tietyistä maista terroriuhan vuoksi.

ESM arkisto

Uutissuomalaisen vaalikoneeseen vastanneiden presidenttiehdokkaiden näkemykset terroriuhan vaikutuksista maahanmuuttoon ovat varsin yhdenmukaisia.

Laura Huhtasaarta (ps.) lukuunottamatta muut ehdokkaat eivät pidä terroriuhkaa riittävänä syynä siihen, että Suomen tulisi rajoittaa maahanmuuttoa tietyistä maista.

Vahvimmin maahanmuuton rajoittamista vastaan ovat Tuula Haatainen (sd.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Nils Torvalds (r.). Samaan suuntaan mutta hieman lievemmin ajattelevat puolestaan Merja Kyllönen (vas.), Matti Vanhanen (kesk.) sekä kansanliikkeiden ehdokkaat Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen.

Pelkästään se, että ihminen kuuluu tiettyyn kansallisuuteen tai etniseen ryhmään ei Haataisen mukaan voi olla peruste estää maahanmuuttoa.

Pelkkä etniseen ryhmään kuuluminen ei ole syy estää maahanmuuttoa."

– Erilaiset uhat on luonnollisesti tunnistettava ja tapauskohtaisesti lakiin perustuvaa turvallisuusarviointia on voitava tehdä. Ihmisiä on kuitenkin tässäkin asiassa kohdeltava yksilöinä, Haatainen arvioi.

Pekka Haaviston mukaan tällä hetkellä erityisesti ISIS:n tappio Irakissa ja Syyriassa saattaa lisätä taisteluista palaavien terroristien määrää eri Euroopan maissa. Tähän uhkaan on suhtauduttava vakavasti.

– En hyväksy kuitenkaan ajatusta, että tietyistä maista tulijoiden tulo Suomeen estettäisiin terroriuhan vuoksi. Silloin myös syyttömät joutuisivat kärsimään, ja mahdollisesti apua tarvitsevat eivät saisi apua, Haavisto korostaa.

Terrorismin vastaisessa taistelussa on Haaviston mielestä paneuduttava myös niihin juurisyihin ja olosuhteisiin, joissa terrorismi kasvaa ja kukoistaa.

– Alkusyyt liittyvät usein marginalisaatioon, täydellisen voimattomuuden ja toivottomuuden tunteisiin sekä yksinkertaisten vastausten, esimerkiksi uskonnollisen fundamentalismin, tarjoamiseen ratkaisuna monimutkaisiin ongelmiin.

Haaviston mukaan on kiinnitettävä huomiota myös deradikalisaatio-ohjelmiin ja niiden tehokkuuteen, sillä niistä on eri puolilla maailmaa ja myös Euroopassa toimivia kokemuksia.

Jokaista maahan saapuvaa on kohdeltava yksilönä."

Kyllönen pohtii sitä, mihin raja maahanmuuton rajoittamisen osalta vedetään. Hänen mukaansa suurimmat maahanmuuttouhat syntyvät nykyisin maiden sisällä lisääntyvästä eriarvoisuudesta. 

Niinistön mukaan jokaista maahan saapuvaa on kohdeltava yksilönä, eikä henkilöitä voida arvioida vain lähtömaiden perusteella.

– Sinisilmäisiä emme kuitenkaan saa olla ja Suomen tulee arvioida riskiperusteisen lähestymistavan kautta turvallisuusriskejä. Keskeistö on se, että turvallisuusviranomaisillamme on hyvä ja toimiva yhteistyö muiden valtioiden kanssa, jotta riskihenkilöitä voidaan tunnistaa mahdollisimman hyvin, Niinistö korostaa.

Myös Vanhanen katsoo, että maahanmuuton on perustuttava yksilökohtaiseen harkintaan.  Harkinnassa turvallisuustekijöiden on oltava painavia. 

Väyrysen mukaan terrorismiuhkaa ei voida torjua maakohtaisten rajoitusten avulla. Sen sijaan tarvitaan hallittua yleistä maahanmuuttopolitiikkaa ja ulkorajojen riittävää valvontaa.

Tutki vaalikoneen avulla, kuka on juuri sinulle sopivin presidenttiehdokas.

Mikä Uutissuomalainen?

Uutissuomalainen on Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien ja sanomalehti Karjalaisen yhteinen uutistoimitus.

Se tuottaa uutisia muun muassa Aamupostin, Etelä-Suomen Sanomien, Keskisuomalaisen, Keski-Uusimaan, Länsi-Uusimaan, Savon Sanomien ja Uusimaan sekä Etelä-Suomen Median suurten kaupunkilehtien käyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (12)

Kommentit

Toisin sanoen näitten

Toisin sanoen näitten ehdokkaiden mukaan suomalaisen henki ei ole suojelemisen arvoinen ja on vähemmän tärkeä kuin kenen tahansa joka sattuu rajalle kävelemään. Suomi 100.

Suomi pysyy ikuisena

Suomi pysyy ikuisena perähikiänä, jos tänne ei het saada lähi-idästä tuttua turvattomuuden tunnetta jokaiselle kansalaiselle. Sitäkö ehdokkaat pelkäävät? Jos suomalainen henkilö esittää toiveen, että ensin hoidetaan suomalaisten ongelmat ja huomioidaan sitten muut, nin hänet leimataan rasistiksi. Miksi?

Taas ei tarvitse äänestää .

Taas ei tarvitse äänestää .

Päin vastoin; nyt juuri pitää

Päin vastoin; nyt juuri pitää mennä äänestämään. Viltin alle vetäytyminen ei pelasta maatamme. Haavisto voisi mennä arabimaihin levittämään deradikalisaatio-ohjelmia ja tutkia niiden tehokkuutta siellä. Euroopassa ohjelmat toimivat koska sivistystaso on korkeampi eikä peritty väkivaltakaava ole niin pahoin juurtunut. Maahanmuutosta puhutaan yhtenä kombinaaationa, kuitenkin on työperäistä maahanmuuttoa, siirtolaisuutta, perheen yhdistämistä, paluumuuttoa ja sitten ne jotka ovat laittomasti maassamme ja joita piilotellaan kertomatta edes naapureille. Viimeksi mainitut turvallisuusuhka.

Mitä väliä kuka siellä

Mitä väliä kuka siellä linnassa seisoo kättelemässä itsenäisyyspäivänä tai kuka pitää joulupuheen? Eihän presidentilla nykyään ole mitään valtaa. Sama kuin äänestäisi maskottia suomelle. Onko väliä, onko se pöllö vai norppa vai vaikka leijona satenkaarenväreissä?

En ymmärrä tätä

En ymmärrä tätä "suvaitsevaiston" teuraalle kävelemistä ja itsetuhon vimmaa. Katsokaa miten Tsekki, Unkari ja Puola tekee suojellakseen kansaa, se piut paut välittää eu kiintiöstä ja ei ota näitä nykyisiä "turva"paikanhakijoita ja niillä ei ole nämä ongelmat leviämässä käsiin mitä esim. Saksassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Suomessa on. Mikä aivopesu tämä homma oikein on, kun mantraa toistaien vaan hoetaan ettei pelolle saa antaa valtaa ja rajat vaan auki ja ei ole riittävä peruste vähän tarkemmin katsoa ketä ja mistä tänne tulee ja millä motiiveilla. Ei voi kun Huhtasaarta äänestää.

Onneksi on yksi ehdokas, jota

Onneksi on yksi ehdokas, jota voin äänestää. Joka on kiinni reaalimaailmassa ja haluaisi rajoittaa terrorismin, raiskausten ja väkivallan lisääntymistä Suomessa.

Laura on fiksu. Nyt sitten

Laura on fiksu. Nyt sitten on tekemisen paikka, nimittäin äänestämisen. Muuten menee ihan hukkaan tästä asiasta avautuminen. Toivon että kansa ilmaisee mielipiteensä.

Haaviston ja Torvaldsin kanta

Haaviston ja Torvaldsin kanta oli tiedossa, mutta on SDP:lle suureksi häpeäksi, että Tuula Haatainen on heidän kanssaan samaa mieltä maahanmuuton rajoittamisesta. Yllättäen Merja Kyllösellä on tämän kyselyn perusteella havaittavissa jonkinlaista aivotoimintaa. Siksi arvelen, että Kyllönen tulee saamaan presidentinvaaleissa yli kolme prosenttia äänistä, mutta Haataisen osuus äänistä jää tuon haamurajan alapuolelle.

"terroriuhka ei ole syy

"terroriuhka ei ole syy rajoittaa maahanmuuttoa" Pöyristyttävä asenne. Eikö kansalaisten turvallisuudella ole mitään väliä? Maahanmuuton säätelyyn on joistain maista on perusteltuja taloudellisia syitä, mutta sellainen maahanmuutto, joka vaarantaa kansalaisten turvallisuuden, tulee, ei vain rajoittaa, vaan estää. Tottakai terroriuhka on painava peruste estää sellaista maahanmuuttoa, joka muualla Euroopassa saatujen kokemusten mukaan lisää terroriuhkaa. Miten ihmeessä presidenttiehdokkaat ajattelevat.

Ei uskalleta sanoa mitään,

Ei uskalleta sanoa mitään, heti heilahtaa rasisti- ja natsikortti vihervasemmistolta pöytään jos joku edes sanookin ettei halua haittamaahanmuuttoa. Kaikki vaan tänne, meillä on tilaa ja sitä rataa ..

Pitkään Euroopa purki

Pitkään Euroopa purki ylijäämäväestönsä Amerikkaan, Australiaan ym. maihin. Tänne syntyi siis tyhjiö, jota nyt täytetään.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat