Puheenaihe

Kokoomuskansanedustaja Jaana Pelkonen Alkon monopolin purkamisesta: "Kristillisdemokraattien ajattelu on taaksepäin katsovaa"

Jaana Pelkonen (kok.).

Arkisto/Päivi Tuovinen

Kokoomuksen puoluehallitus aikoo esittää puoluekokoukselle Alkon monopolin purkamista. Asiasta kertoo puoluelehti Verkkouutiset.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto on tyrmistynyt ideasta.

– On täysin edesvastuutonta antaa signaalia löyhempään alkoholipolitiikkaan. Puoluevaltuuston mielestä Alkon monopolin säilyttäminen on paras tapa huomioida haitat ja kerätä varat miljardiluokan ongelmien hoitoon, puolue näkee.

Kokoomuksen kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Sinuhe Wallinheimo tyrmäävät kristillisdemokraattien väitteet.

Pelkosen mukaan kristillisdemokraattien ajattelu on taaksepäin katsovaa eikä vastaa enää moderneihin ongelmiin alkoholihaittojen torjunnasta puhuttaessa.

– On aika luottaa suomalaisiin ja jatkaa suunnitelmallisesti matkaa kohti normaalia eurooppalaista alkoholipolitiikkaa, Pelkonen linjaa.

Wallinheimon mukaan valtion vähittäismyyntimonopolin ylläpidosta voidaan lähivuosina luopua hallitusti ja suunnitelmallisesti.

– Kaikki juomaryhmät voidaan vapauttaa luvanvaraiseen vähittäismyyntiin vaiheittain. Niin varmistetaan, että kulutuskäyttäytymiseen liittyviä shokkeja ei aiheudu, Wallinheimo uskoo.

Suomi on Pelkosen mukaan yksi harvoista maista, joissa osa alkoholijuomien jakelusta on säädetty valtion omistaman yhtiön yksinoikeudeksi. Alkoholin saatavuutta on kuitenkin lisätty kaupan aukiolojen vapauttamisen sekä vahvuusrajan korottamisen kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (6)

Kommentit

Oikein, ei nää uskovaiset h**

Oikein, ei nää uskovaiset h******t voi määrätä mitä mieltä ollaan.

Varmaankin kohta joku alkaa

Varmaankin kohta joku alkaa vaatia, että vanhanajan viinakortti pitäisi ottaa käyttöön. Ai niin, väki hakisi silloin entistä enemmän viinaa Virosta ja Latviasta. Keskustapuolue ei halua sallia alkoholin etämyyntiä. Holhousta sekin. Kokoomus on oikeassa, kun ehdottaa, että Alkon monopoli pitää purkaa.

No eipä ihan hirveästi yllätä

No eipä ihan hirveästi yllätä että yli nelikymppiselle viina maistuu edelleen, sukupuoleen sen kummemmin katsomatta. Taitavat pedata itselleen tulevaisuutta jossa heitä fiksumpi sukupolvi ei vie viinaksia pois, joka lienee heille se ainut elämän ilo "matkustelua" lukuunottamatta.

Pelkosen elämä tuntuu vaan

Pelkosen elämä tuntuu vaan pyörivän alkoholin ympärillä.

Jokaisen veronmaksajan

Jokaisen veronmaksajan pitäisi muistaa, että Alko on tulouttanut vuosittain huomattavia summia verotuloja. Antakaa monopolin mennä vaan ja myykää jäljelle jäävät rauniot vaikka ulkomaalaisomistukseen. Alkoholihaitat ovat jo nyt terveydenhuollon puolella yhteiskunnan vitsaus. Jääpä tuokin haittojen kustannuksiin osallistunut Alko pois ja Sinä saat maksaa senkin osuuden välillisinä veroina. Sellaisestahan tuollaiset Jaanapelkoset eivät piittaakaan. Kunhan oma talous pullottaa.

Kertokaa kansalaisille, että

Kertokaa kansalaisille, että mitä monopolin purku tarkoittaa! En minäkään tajua sitä kunnolla, joten tehkää kunnon juttu siitä ja etenkin haitoista, siitä mitä syvimmillään tapahtuu valtion omaisuudelle! Tämän verran tajuan: Se tarkoittaa yksityistämistä. Se tarkoittaa, että myydään kaikki mitä valtio = Suomen kansa omistaa heille, joilla on rahaa! Porvaripuolueet tekevät tätä hivutustaktiikalla ja kyseessä on koko valtion = kansan omaisuuden ja rahojen tulonsiirto rikkaiden omistukseen! Ei se tule kestämään kauan, että kaikki on myyty! Mitä sitten? Mistä saadaan puuttuvat verotulot? Keiden taskuista? Ei ainakaan näiden rahakkaiden! Ketkä maksavat kaikki alkoholisoitumisen haitat, kun valtiolla ei ole enää varaa niitä kustantaa? Keiden taskuihin rahat siirtyvät? Ketkä rikastuvat? Ketkä kärsivät? Keitä tämä palvelee ja keitä se ei palvele? Mitä kustannuksia tästä koituu valtiolle eli veronmaksajille? Jne. ------------------------------------ 1. Alkon monopolin purku vähentäisi viinivalikoimaa. 2. Alkon monopolin purkaminen sulkisi 200 myymälää. 3. Alkon monopolin purku on merkittävä riski kansanterveydelle. Monopoliasemaan liittyvä saatavuuden kontrollointi, mainonnan rajoittaminen ja hintasääntely ovat yksi tapa alkoholihaittojen vähentämisessä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat