Puheenaihe

Palkittu luokanopettaja:  En ymmärrä, miksi puhelimia ei voisi jättää kotiin Ranskan malliin

Kai-Ari Lundellin mielestä älylaitteet häiritsevät oppilaiden keskittymiskykyä ja sosiaalisten taitojen oppimista.

Kuvituskuva. 

Johanna Erjonsalo

Ranskassa hyväksyttiin maanantaina laki, joka tiukentaa maan koululaisten älypuhelinkieltoa. Jatkossa kaikki oppilaitten älylaitteet, kuten tabletit ja puhelimet, ovat joko jätettävä kotiin tai ne on pidettävä suljettuina koulun tiloissa.

Oppilaiden älylaitteiden käyttöä kuulee välillä arvosteltavan Suomessakin.

Vuoden 2013 luokanopettaja Kai-Ari Lundell kritisoi viisi vuotta sitten voimakkaasti teknologisten laitteiden kasvavaa käyttöä kouluissa. Lundell korosti, että älylaitteiden yleistymisellä on selvä yhteys oppilaiden taitojen ja keskittymisen heikentymiseen. 

(Lue vuoden 2013 juttu Lundellista tästä linkistä.)

Mutta mitä palkittu opettaja ajattelee nyt?

– Kyllä kantani on selvä. Vantaalla jokaisella oppilaalla on kaupungin puolesta tabletti tai tietokone käytössä, ei älypuhelinta siellä silloin tarvita, vantaalainen Lundell sanoo.

Eläkkeellä oleva, mutta yhä ympäri Vantaata luokanopettajan sijaisuuksia tekevä Lundell sanoo, että viime vuosien tutkimustulokset peruskouluikäisten luetunymmärtämisestä ovat opettajalle surullista luettavaa. Tuloksien hän uskoo olevan suoraa seurausta älylaitteiden jatkuvasta käytöstä.

Sitäkin murheellisempi olo hänellä tulee, kun koulumatkalla kohtaa nenä puhelimessa kiinni kulkevia oppilaita.

– Se on karmea näky, kun ekaluokkalainen kävelee kouluun ihan zombina. He häviävät älypuhelimen myötä sinne omaan maailmaan täysin, Lundell kummastelee ja jatkaa:

– En ymmärrä, miksi puhelimia ei voisi jättää kotiin Ranskan malliin. Lakia ei voida kaikesta säätää, mutta yleiseen opetussuunnitelmaan sen voisi kirjata.

Useimmissa koululuokissa Suomessa on kielletty puhelinten käyttö opetuksen aikana, mutta nykyisen säännön valvominen vie Lundellin mukaan ylimääräistä aikaa ja synnyttää turhia konfliktitilanteita.

– Kaiken mahdollisen ajan käyttäisin opettamiseen. Sitä varten opettajat ovat palkattu, ei vahtimaan lasten älypuhelinten käyttöä, hän lataa.

Luokanopettaja huomauttaa, että lapset viettävät jo valmiiksi valtavia määriä aikaa puhelinten, tietokoneitten ja pelikonsolien parissa. Lundell on huomannut, että etenkin ujot ja syrjäänvetäytyvät oppilaat pakenevat sosiaalisia tilanteita helposti puhelimen ääreen.

– Koulu on sosiaalinen paikka myös, siellä kuuluisi leikkiä ja oppia tulee toimeen toisten ihmisten kanssa. Se ei ole pelkkä akateemisen oppimisen paikka.

Pitäisikö kännykät kieltää kouluissa Suomessakin?

Kyllä
82% (222 ääntä)
Ei
18% (50 ääntä)
Ääniä yhteensä: 272

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tutkimus: Joka toinen lapsi käyttää älypuhelintaan liikaa – vanhempien huolena sopimaton nettisisältö4.10.2017 07.35
Tutkimus: Vanhemmat voimattomia – lasten digipelaamista hankala suitsia18.7.2018 09.03
Peruskouluun yksi vuosi lisää? Tutkijat esittävät useita keinoja poikien opintien tueksi – digilaitteet jopa heikentäneet tuloksia17.4.2018 14.07
Ylilääkäri varoittaa älyteknologian vaaroista Susun haastattelussa: Jo tuhannet suomalaiset riippuvaisia4.3.2018 09.25

Kommentit (6)

Kommentit

Kannatetaan. Tosin tabletit

Kannatetaan. Tosin tabletit tuovat tullessaan samanlaisen häslingin ja sähläämisen, kuin älykännykätkin.

Suomi ei vaan ole enää mikään

Suomi ei vaan ole enää mikään lintukoto. Puhelinta ei voi lapsen turvallisuuden vuoksi jättää kotiin. Älypuhelin on tarpeen sen vuoksi, että vanhemmat näkevät koko ajan missä lapsi on.

Jotta vanhemmat voivat

Jotta vanhemmat voivat tuudittautua siihen uskoon, että lapsi on turvassa, kunhan kännykkä on mukana? Harhaluulo. Joka pervo ja pedofiili osaa tänäpäivänä tempaista kännykän lapsen kädestä, ja vipata sen lähimpään pöpelikköön.

Koska bussilippukin nykyään

Koska bussilippukin nykyään on kännykässä. Ja VR voi jättää lapsen vaikka keskelle ei mitään taksikyyti ei tulla ollenkaan, niin ilman puhelinta lapsi ei voisi soittaa edes apua.

Taitaa palkittu ope olla

Taitaa palkittu ope olla ajastaan jäljessä.Kyllä ne tunnilla pitää olla kiinni.

Kyllä Lundell on oikeassa.

Kyllä Lundell on oikeassa. Eihän hän mitään totaalista oppilaiden puhelinkieltoa perustele vaikka suositteleekin älypuhelinten kotiinjättämistä, vaan sitä, ettei ne saa häiritä lapsen oppimista ja keskittymistä koulussa. Tottakai nykymaailamassa lapsillakin puhelimet olla pitää ja he osaavat niitä käyttää, pitää yhteyttä vanhemppinsa ja päinvastoin. Eihän tässä siitä ole kyse. Tämä on myös hyvä: "Sitäkin murheellisempi olo hänellä tulee, kun koulumatkalla kohtaa nenä puhelimessa kiinni kulkevia oppilaita.– Se on karmea näky, kun ekaluokkalainen kävelee kouluun ihan zombina." Tästä olen tehnyt itsekin havaintoja liikenteessä. Ovat lapset sitten koulutiellä tai vapaalla, liika kännykkään keskittyminen on vaarallista lapselle liikenteessä ja aiheuttaa sieläkin vaaratilanteita. Vanhemmilla on vastuu tässäkin asiassa. Ai niin, kun vanhempien ja lasten pitää saada yhteys toisiinsa puhelimella esim. koulumatkalla tai välitunnilla siihen tarkoitukseen riittää muutaman kympin puhelin. Älykännykän voi kaivaa esiin sitten kotona.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat