Puheenaihe

Kirkosta erotaan myös uskonnonopetuksen takia

Lain mukaan evankelisluterilaisen kirkon jäsen ei voi osallistua peruskoulun elämänkatsomustiedon opetukseen.

Arkisto/ Päivi Tuovinen

Helsinkiläinen perheenäiti kävi ennen koulujen alkua maistraatissa erottamassa 9-vuotiaan poikansa evankelisluterilaisesta kirkosta.

Syy pojan eroamiselle oli se, että poika halusi siirtyä uskonnonopetuksesta elämänkatsomustiedon tunneille.

– Hän ihmetteli kahden vuoden ajan, miksi hän osallistuu uskonnontunneille, vaikka ei usko Jumalaan, äiti kertoo.

On kummallista, että jos haluaa lapselleen enemmän näkökulmia elämään, hänet on erotettava kirkosta.

Luokkakavereista useat opiskelevat elämänkatsomustietoa.

– Sekä et- että uskonnonryhmässä on kavereita, eikä hän uskonnontunteja mitenkään inhonnut.

– Selvästi lapsi osaa jo itsekin pohtia omaa paikkaansa.

Vanhempien päätöstä siivitti myös se, että kolmannella luokalla katsomusaineiden painotus lisääntyy.

Uskontoa tai elämänkatsomustietoa on kaksi oppituntia viikossa, saman verran kuin ensimmäistä vierasta kieltä.

Lain mukaan evankelisluterilaisen kirkon jäsen ei voi osallistua elämänkatsomustiedon tunneille. Uskonnonopetus on kirkon jäsenille pakollista. Kirkkoon kuulumaton voi sen sijaan halutessaan osallistua uskonnon tunneille.

Äidin mielestä tilanne on outo.

– On kummallista, että jos haluaa lapselleen enemmän näkökulmia elämään, hänet on erotettava kirkosta.

Äiti tosin lisää, ettei pojan kirkosta eroaminen ollut perheelle vaikea asia. Pojan oppiainevalinta näyttäytyi lähinnä typeränä byrokratiana, johon vaadittiin molempien vanhempien suostumus ja maistraatissa käynti. 12-vuotiaalta lapselta olisi vaadittu henkilökohtainen näkemys.

Perheen muut jäsenet kuuluvat edelleen kirkkoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Elämänkatsomustiedon suosio kasvaa – Helsingissä jo viidesosa alakoululaisista opiskelee et:tä27.8.2018 18.40

Kommentit (5)

Kommentit

Käsittämätöntä,että vielä

Käsittämätöntä,että vielä nykyäänkin kouluissa järjestetään satutunteja. Nämä aasillaratsastelut voi leikkiä tarhassa.

Kun olin tannoin (historian

Kun olin tannoin (historian ja yhteiskuntaopin lisäksi) ET-opettajana yläasteella, rehtori toi välillä lukuvuoden aikana oppilaita ET-ryhmääni. Siihen aikaan piti vielä tietää hakea "vapautusta" uskonnonopetuksesta. Nythän koulun pitäisi sijoittaa uskontokuntiin kuulumaton oppilas ET-opetukseen, jos vanhemmat eivät muuta ilmoita. Maaseudulla se ei aina toteudu, kun 1. luokalle tuleville kerrotaan eioota eli että ET-ryhmää "ei nole ollut"... Opettajana en kokenut hankalana, että oppilas tuli mukaan ET-ryhmään esimerkiksi syyslukukauden aikana. Kerran yksi 7. luokan oppilas tuli maaliskuussa, ja kyllä hän siitä kevätkaudesta selvisi. Rohkaisenkin uskonnottoman kodin vanhempia siirtämään lapsensa elämänkatsomustiedon opetukseen vielä nyt kun syyslukukausi on alkanut. Lapsen voi erottaa kirkosta kirjallisella ilmoituksella maistraattiin.

Lapsen kirkosta erottamiseen

Lapsen kirkosta erottamiseen ei muuten maistraatilla tai edes eroakirkosta.fi -palvelulla ole erillistä lomakketta. Sen sijaan on lomake, jossa vanhempi eroaa yhdessä lapsen tai lasten kanssa. Lomaketta ei kuitenkaan tarvita, blanko paperi pohjana ilmoitukselle riittää! Pelkästään lapsen erottaminen on mahdollista, vaikka molemmat huoltajat kuuluisivat kirkkoon (tai olisivat jo aiemmin eronneet netissä). Kirjallisen ilmoituksen maistraatille voi kirjoittaa vaikka käsin kynällä tai sitten tekstinkäsittelylaitteella ja tulostaa. Ei muuta kuin lapsen nimet ja henkilötiedot, mistä seurakunnasta erotetaan, molempien huoltajien nimet ja allekirjoitukset sekä 12 vuotta täyttäneen suostumusallekirjoitus. Ja jos lapsi on jo venähtänyt 15-vuotiaaksi, nuori voi erota itse, mutta vain molempien huoltajien suostumusallekirjoituksella, eli kirjallisella ilmoituksella. Yllättävän moni tai nuori lapsi kuuluu kirkkoon, vaikka ainakin toinen tai molemmat vanhemmat ovat eronneet. Kirjallisen ilmoituksen tekeminen vaatii pikkuisen enemmän vaivaa kuin netti-ilmoitus.

On kovin aikansa elänyttä,

On kovin aikansa elänyttä, että edelleen pidetään kiinni tuosta vanhasta uskontopakosta kirkkoon kuuluville lapsille. Eihän siitä aikoinaan päätetty lasten parasta silmälläpitäen, vaan 'tietyt tahot' halusivat vaan ajaa omia etujaan. Eikö lasten etu pitäisi asettaa kirkon edun edelle? Mitä useampi eroaa kirkosta, sitä nopeammin tuollaisista aikansa eläneistä säädöksistä päästään eroon. Ja kun seuraavan kerran kuulette perustelun, että lapsen pitää saada tutustua 'juuriinsa', niin naurakaa ääneen! Kristilliset juuret ovat useimmille niin ohuet, etteivät niillä ole mitään painoarvoa. Jokaikinen meistä on paljon enemmän valistuksen lapsia, kuin kristinuskon. Koko moderni yhteiskuntahan on yhtä irtiottoa vanhakantaisesta todellisuuskäsityksestä! Älkääkä antako höynäytettyjen höynäyttää teitä!

Enemmistön näkökulma on aika

Enemmistön näkökulma on aika tavalla erilainen kuin vähemmistöjen. Uskontoon liittyy vähemmistöuskonnoissa paljon kulttuuriopetusta, joka on ihan elävää perintöä. Kannattaa myös muistaa, että elämää on Suomen ulkopuolellakin. Uskonto näkyy ja kuuluu. Etenkin politiikassa on ymmärrettävä uskonnon vaikutus. Tiedän, että vähemmistöuskontojen lapset kokevat rauhoittavana oman uskonnon tunnit. Se tukee heidän identiteettiään. Tämä on iso kysymys ja paljon tärkeämpi kuin some-keskustelun perusteella voisi päätellä. Siellä huutelevat yleensä ihmiset, jotka eivät edes tiedä, millaista on tämän päivän kouluopetus.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat