Puheenaihe

Oikean turvavälin voi laskea helpolla kaavalla – tunnetko sen?

Turvavälit jäävät usein liian lyhyiksi.

arkisto / Johanna Halava

Suomalaisen autokorjaamon tuore kysely paljastaa, että moni suomalainen arvioi turvavälisuositukset alakanttiin, erityisesti maantieajossa. Turvavälien mahdollistamat reaktio- ja jarrutusajat ovat avainasemassa liikenneonnettomuuksien ehkäisemisessä.

Taajama-ajossa suositeltu turvaväli on puolet ajonopeudesta metreinä, eli esimerkiksi 40 kilometriä tunnissa -nopeudella turvavälin tulisi olla 20 metriä.

Maantienopeuksilla kaava on eri: suositukseksi nousee ajonopeus metreinä eli esimerkiksi 80 kilometrin tuntinopeudella 80 metriä. Edellä mainitut ohjeet pätevät normaaleissa ajo-oloissa. Liukkailla turvavälien tulisi olla entistä pidempiä.

Autoilijat eivät kyselyn perusteella tunne yleisimpiä turvavälisuosituksia. Taajama-ajossa joka kolmas uskoo suosituksen olevan kahden auton mitta eli alle kymmenen metriä. Vain joka neljäs arvioi turvavälin yläkanttiin.

Vain reilu neljäsosa vastaajista tuntee todellisen turvavälisuosituksen.

Kyselyn toteutti markkinatutkimustoimisto Value Clinic, ja siihen vastasi reilu tuhat mannersuomalaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Siis osa porukasta takaisin

Siis osa porukasta takaisin autokouluun ja sitten niiltä tahallaan muita vaarantaville asennevammaisille pitkä ajokielto. Jostakin kumman syystä moni pitää jotenkin normaalina ja luvallisena toisen perässä roikkumista jopa alle autonmitan päässä nopeudesta riippumatta. Siitä huolimatta, tai varmaan juuri siksi, että sillä aiheutetaan turhaa stressiä, peräänajon riski, häikäistään edelläajavaa valoilla ja pumppausliike jonoon, se on näille vähä-älyisille jonkunlainen mielihyvän lähde. Osasyynähän on liian vähäinen valvonta: kun jonossa näkyy poliisiauto, siistiytyvät ajotavat välittömästi. Kiinnijäämisriskiä on nostettava ja rangaistuksia kovennettava.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat