Puheenaihe

Lukiolaisista stressiä lähes 90 prosentilla – USU: Edes seurustelulle ei jää aikaa

Lukio-opiskelu on vaativaa.

Arkisto / Jasmin Kareinen

Peräti 88 prosenttia lukiolaisista stressaa usein opintojen vuoksi. Tämä ilmenee Uutissuomalaisen kyselystä, jossa selvitettiin lukiolaisten hyvinvointia ja sosiaalista elämää.

– Lukiolaisten stressi vastaa hyvin meidänkin uusia tuloksiamme ja luvut ovat todella kovia, huomauttaa Helsingin yliopiston kasvatustieteiden professori Katariina Salmela-Aro.

Tyttöjen määrä korostuu kyselyssä, sillä heitä on 85 prosenttia 1 031:stä kyselyyn vastanneesta.

Se, että 17 prosenttia on vastannut samaa mieltä väitteeseen ”Minulla ei juurikaan ole kavereita”, kiinnittää tutkijatohtori Riikka Korkiamäen huomiota. Hän pohtii myös sitä, kuinka stressaava lukio-opiskelu vaikuttaa kaverisuhteisiin.

– Eikö opiskelun vuoksi ole aikaa tavata kavereita, hän hämmästelee Uutissuomalaiselle.

Joka neljäs vastaaja kertoo seurustelevansa vakituisesti. Niistä, jotka eivät seurustele, 36 prosenttia vetoaa aikapulaan.

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen erikoistutkija Anna Anttila huomauttaa, että tytöillä on vähemmän vapaa-aikaa kuin pojilla, sillä tytöt käyttävät enemmän aikaa läksyjen lukemiseen, säännöllisiin harrastuksiin ja kotitöissä auttamiseen.

Uutissuomalaisen verkkokysely toteutettiin yhteistyössä Suomen lukiolaisten liiton kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (5)

Kommentit

Mitenköhän ennen pystyttiin

Mitenköhän ennen pystyttiin olemaan,silloinkuin lukiot käytiin klo8-15? Kirjoitettiin kerralla? Nyt ollaan muutama tunti viikossa koulussa,kirjoitellaan koska huvittaa,itse päätetään tahdista. Vastuunottaminen omasta elämästä puuttuu kokonaan osalta aivan kokonaan.

Ennen 60% oppilaista eivät

Nyt piti vähän keventää vaatimuksia, lopettaa äidinkielen kokeissa rangaistaminen kirjoitusvirheistä, lopettaa käsiin kirjoittamisen opettaminen, jotta riittäisi että osaa rastin paperin laittaa. Kokeet koneella, sillä kaikki eivät osaa lukea tai tiedä kumpi luku on suurempi 200 vai 2000. Monivalintatehtävissä on mahdollisuus arvatakin. Ei enää pakollista matematiikkaa, eikä toista kotimaista, jne... Pakko tehdä jotain, muuten 60% oppilaista ei saisi todistusta eikä koskaan valmistuisi.

Ja mistäköhän ihmeestä sinä

Ja mistäköhän ihmeestä sinä kuvittelet tietäväsi täsmälleen yhtään mitään tämän päivän lukiolaisen arjesta? Varsinkaan, kun suollat tuollaista umpityperää roskaa muutamasta tunnista viikossa koulussa...

Ylioppilas ei ole mitään ei

Ylioppilas ei ole mitään ei ammattia ei mitään tottakai stressantuu.

Vielä enemmän stressaantuu

Vielä enemmän stressaantuu korkeakouluopiskelija, vaikka olisi 2 tutkintoa, niin ei ole takeita, että pääset edes Alepaan töihin. Muttaa 30 000€ opintolaina on silti maksettava.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat