Puheenaihe

Jo näin vähäinen liikunta suojaa aivoverenvuodolta – katso, kuulutko riskiryhmään

Puolen tunnin kävely- tai pyöräilylenkki neljänä päivänä viikossa laskee riskiä noin 20 prosenttia iästä ja sukupuolesta riippumatta. Kuvituskuva.

Aapo Siippainen

Jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä eli lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta, osoittaa suomalaistutkimus.

– Jo kevyt hikiliikunta, kuten puolen tunnin kävely- tai pyöräilylenkki neljänä päivänä viikossa, laskee riskiä noin 20 prosenttia iästä ja sukupuolesta riippumatta, kertoo julkaisun ensimmäinen kirjoittaja, lääkäri Joni Lindbohm.

Lukinkalvonalainen aivoverenvuoto (SAV) on aivoverenkiertohäiriöistä tappavin. Jopa puolet sairastuneista kuolee kuukauden kuluessa.

Koska kuolleisuus on suuri, on sairaudelle altistavia tekijöitä etsitty kuumeisesti ympäri maailmaa viimeisten vuosikymmenien ajan. Aikaisemmin tupakoinnin ja korkean verenpaineen on todettu nostavan aivoverenvuotoriskiä, mutta liikunnan vaikutuksista on ollut vain vähän tutkimusnäyttöä.

– Sinällään löydös ei ole yllättävä, koska liikunnan tiedetään olevan hyväksi myös monen muun sydän- ja verisuonitaudin ehkäisyssä. Hyödyn suuruus ja laaja-alaisuus eri ihmisjoukoilla oli kuitenkin positiivinen yllätys, Lindbohm sanoo.

Tupakointi on edelleen SAV:n tärkein riskitekijä. Tutkimuksen mukaan tupakoitsijoilla liikunta laskee riskiä jopa noin kaksi kertaa enemmän kuin muulla väestöllä.

– Riskin minimoimiseksi tärkeintä on lopettaa tupakointi, hoitaa verenpaine kohdalleen ja liikkua säännöllisesti, tutkimuksessa todetaan.

Arvostetussa Scientific Reports -tiedelehdessä julkaistu suomalainen seurantatutkimus selvitti noin 70 000 suomalaisesta koostuvan FINRISKI-aineiston avulla liikunnan vaikutusta SAV-riskiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Asiallinen juttu liikunnan

Asiallinen juttu liikunnan hyödyistä! Jo on kumma, jos ei saada ihmisiä lenkillä kotoa maikoilemasta. Mielestäni yllättävin asia tässä oli, että jo erittäin vähäinen määrä liikuntaa, alle puoli tuntia nostaa hyötyä. Usein kunnon kohottamisessa maaginen 30min raja tulee ylittää, jos haluaa normaalilenkillä saada tuloksia. Toki tästä pitää pois sulkea intervalliharjoitukset, jotka ovat erittäin tehokkaita lyhyinäkin spurtteina.

Leuanvetotanko edullisesti osoitteesta: https://gorillasports.fi/88-leuanvetotanko

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat