Puheenaihe

Vuodessa lopetetaan jopa yli 1 200 löytökissaa – "Kertoo siitä valtavasta erosta, joka koiran ja kissan arvostuksessa on Suomessa"

Rocky ja Rambo pääsivät Saara-kissan hoivaan heti, kun tulivat Tolkkisten kissatalolle.

Tanja Kuisma

Karanneiden ja hylättyjen lemmikkieläinten määrä on löytöeläintaloissa laskenut, kertoo SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toteuttama tuore selvitys.

Tutkimukseen päätyivät vuoden 2018 löytöeläintiedot.

Löytöeläimistä selvästi suurin osa oli kissoja, joita päätyi kyselyyn vastanneisiin löytöeläintaloihin 6 478. Koiria niihin päätyi 3 607 ja muita eläimiä 341. Tulokset kattavat 84 prosenttia Suomen kunnista.

Selvitys paljasti ikävän faktan löytökissojen kohtalosta. Kyselyyn osallistuneista löytöeläintaloista jäi viime vuonna noutamatta 4819 kissaa.

Tuhansista löytökissoista joka viides päätyi lopetettavaksi. Viime vuonna lopetettavaksi päätyi yli 1150 löytökissaa.

– Määrä voi olla jopa tuota suurempi, koska selvitys ei kattanut aivan kaikkia löytöeläintaloja, kommentoi SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Löytökoirista lopetettavaksi jouneiden osuus oli paljon pienempi.

– Tulos kertoo edelleen siitä valtavasta erosta, joka koiran ja kissan arvostuksessa on Suomessa. Löytökoirista vain noin 0,7 prosenttia jouduttiin lopettamaan, sanoo Pulli.

Vastaava tutkimus tehtiin myös vuoden 2007 tiedoilla.

Vaikka viime vuoden noutamatta jääneiden kissojen lukumäärä on suuri, se on kuitenkin selvityksen mukaan merkittävästi pienempi kuin vuonna 2007.

– Se on osoitus siitä, että valistustyö ja kampanjointi ovat tuottaneet tulosta.

Löytöeläintaloselvityksessä kävi ilmi, että suuri osa löytöeläintaloista ei ota villiintyneitä kissoja ollenkaan vastaan, joten ne puuttuvat tilastoista. SEY lähetti sen vuoksi myös eläinsuojeluyhdistyksille kyselyn kissojen määrästä ja hoitoon ottamisen syistä. Kyselyyn vastasi 75 prosenttia tavoitelluista toimijoista.

Kyselyyn vastanneille eläinsuojeluyhdistyksille päätyi vuoden 2018 aikana yli 4 000 kissaa, jotka eivät ole mukana löytöeläinkyselyn tilastoissa. Näistä suurimman osan muodostivat villiintyneet kissat, joita löytöeläintalot eivät ota vastaan.

Toiseksi suurimpana ryhmänä olivat huostaanotetut ja muut niin sanotut sosiaalitapaukset, joissa kissan omistaja ei ole pystynyt huolehtimaan lemmikistään tarpeeksi hyvin.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (5)

Kommentit

Kissoja on vain

Kissoja on vain yksinkertaisesti liikaa. Kissojen omistajat antavat kissojen liikkua vapaasti kaupunkiympäristössä eikä siitä pidetä. Ei ole mukavaa mennä leikkimään hiekkalaatikolle, kun haisee kissanpissa ja pienen kaivamisen jälkeen löytää vielä kakkakasan. Nauti siinä lapsen kanssa sitten kesäpäivästä.

Ansku60

Kissoja todellakin on liikaa;

Kissoja todellakin on liikaa; enemmän kuin "markkinat" pystyvät vetämään. Vaihtoehdot niiden määrän säätelyyn ovat leikkaus tai irtokissojen lopetus. Sorry vaan kissanystävät.

Sun suurin murhe on

Sun suurin murhe on kissanpissa laatikolla? Taisi mennä juttu täysin ohi..

Suomessa tapetaan

Suomessa tapetaan kymmentuhatmäärin hiiriä ja rottia loukkuihin ja myrkkysyötteihin, hitaasti sisäiseen verenvuoroon tappamalla. Hiiret ja rotat ovat joillekin lemmikkejä siinä kuin kissa. Tilanne kertoo edelleen siitä valtavasta erosta, joka jyrsijän ja kissan arvostuksessa on Suomessa.

Kertoo siitä, että moni

Kertoo siitä, että moni suomalainen ei kykene käyttämään maalaisjärkeään tai ei tunne empatiaa. Sellainen ihminen, joka antaa kissansa kulkea leikkaamattomana vapaana, ottaa kesäkissan tai hylkää lemmikkinsä, on alinta kastia eikä ansaitse mitään hyvää elämässään. Eläinrääkkääjiä on montaa eri lajia ja kaikki yhtä sairaita.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat