Söikö loma tilisi tyhjäksi? Lasketko senttejä loppukuusta? Näin teet budjetin, joka mahdollistaa unelmiesi kesäloman

Budjetin tekeminen kuulostaa monesta tylsältä ja vaikealta ja siksi sen tekemistä lykätään yhä tuonnemmaksi. Sen tekeminen on kuitenkin yksinkertaista ja hyödyttää sinua monella tapaa. Ei siis ole mitään syytä olla laatimatta budjettia jo tänään. Lue alta tärkeimmät askeleet sen laatimiseen.

Mainos | Budjetin tekeminen tarkoittaa tulojesi ja menojesi listaamista sekä näiden tasapainottamista. Budjetin avulla voit asettaa itsellesi taloudellisia tavoitteita ja myös pysyä niissä. Sinun ei tarvitse olla Excel-velho voidaksesi muodostaa oman budjettisi – voit tehdä sen myös paperin ja kynän avulla. Netistä löydät myös useita budjettipohjia helpottamaan työtäsi.

1. Tulot

Budjetin laadinta aloitetaan tulojen kartoittamisesta. Ota huomioon kaikki tulovirtasi palkkatulot, vuokratulot sekä sosiaalituet mukaan lukien. Tärkeää on, että olet realistinen tai jopa hieman pessimistinen, erityisesti siinä tapauksessa, jos tulosi vaihtelevat kuukausittain. Näin vältyt yllätyksiltä niinä kuukausina, jolloin tulosi jäävät pienemmiksi.

2. Menot

Menojen listaaminen voi vaatia hieman enemmän työtä, jotta saat mukaan kaikki kulusi. Urakkaa voit helpottaa ryhmittelemällä kuluja, kuten asumiskulut, vakuutukset, matkustuskulut, harrastukset sekä ruokakulut. Muista myös listata säästöön tai sijoituksiin menevät summat sekä hyväntekeväisyyteen maksamasi rahalliset lahjoitukset. Pientenkin kulujen listaaminen on tärkeää, sillä niistä saattaa kasvaa yllättävänkin isoja summia kuukausitasolla. Kaikki nämä ovat osa kulurakennettasi ja ne tulee sisällyttää budjettiisi.

3. Budjetti

Kun olet saanut selville, paljonko saat tuloja ja paljonko rahaa tarvitset kuukausittain kuluihisi, voit muodostaa budjettisi. Tulojesi tulisi kattaa kaikki kuukausittaiset kulusi, muuten olet pulassa ja sinun tulee karsia kuluistasi. Jotkin maksut, kuten vakuutukset, maksetaan yleensä vuosittain. Nämä odotettavissa olevat kulut voit jakaa kuukausitasolle ja siirtää kuukausittaisen osan vaikka erilliselle tilille. Näin raha on sinulla jo tallessa, kun laskun maksamisen aika tulee.

Jos kuukausimenosi nousevat odotettua suuremmiksi, mutta tiedät, että sinulla on varaa tasata tilannetta tulevina kuukausina, voi kulutusluoton ottaminen olla varteenotettava vaihtoehto. Pienen lainan voit hakea helposti verkosta, jonka jälkeen on kulutusluotto heti käytössäsi. Muistathan kuitenkin valita lainan, joka sopii tarpeisiisi sekä maksukykyysi.

Budjetti auttaa sinua asettamaan taloudellisia tavoitteita itsellesi. Huomaat kulurakenteestasi, mitä turhia kuluja sinulla kuukausittain on. Karsimalla näitä voit laittaa enemmän rahaa säästöön vaikka ensi kesän festarilippua tai kauan unelmoimaasi lomaa varten. Budjetoiminen ei siis ole vain tylsää listaamista, vaan se antaa sinulle mahdollisuuden suunnitella tulevaa ja auttaa saavuttamaan tavoitteesi.

Moneezy.com