Eteläpohjalaiset Juuret

Eteläpohjalaiset Juuret -yhdistys Isonkyrön 1700-luvun markkinoilla 13.-14.8.2011

Heikki Latvatalo

"Eteläpohjalaiset Juuret -yhdistys oli mukana perinteisillä Isonkyrön 1700-luvun markkinoilla 13.-14.8.2011. Kaunis aurinkoinen sää toi markkinoille paljon väkeä molempina päivinä.

Pohjalainen-lehden mukaan kaksipäiväisten markkinoiden järjestäjät arvioivat, että markkinoilla on saattanut tulla tänä vuonna kävijäennätys eli 15 000 kävijää. Myyjiäkin oli ennätysmäärä eli liki 120.

 

Isossakyrössä kun oltiin, niin varsin monet kävivät hakemassa yhdistyksen myyntitiskiltä uuden Isonkyrön & Vähäkyrön historiallisen vuosikirjan 2011. Kirjasta löytyy kotiseutu- ja henkilöhistoriaa 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. Isostakyröstä kerrotaan esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan viimeisen mestatun eli renki Jaakko Lagerin tositarina käräjäpöytäkirja-aineistoihin pohjautuen ja Vähästäkyröstä selvitetään, varastiko erään ison talon isäntä kirkosta hopeat. Vuosikirjaa on myynnissä myös yhdistyksen verkkokaupassa.
 
Myynnissä oli myös Ylistaron, Laihian, Nurmon ja Jurvan viimeisimpiä vuosikirjoja sekä aiempina vuosina julkaistuja Isonkyrön ja Vähänkyrön vuosikirjoja.
 
1700-luvun markkinat saivat monen ajattelemaan Isonkyrön veristä taistelua vuonna 1714, eli kuuluisaa Pohjan sodan Napuen taistelua, jonka jälkeen alkoi isoviha eli venäläisten miehitys Suomessa. Isostavihasta kyseleville olikin ilo antaa käteen Eteläpohjalaiset Juuret 1/2010, jossa oli harvinainen aikalaiskertomus isonvihan ajalta, kertoen niin ajan raakuuksista ja rauhallisemmasta elosta. Moni tarttui myös tämän vuoden Juuret-julkaisun numeroihin."

 

Eteläpohjalaiset Juuret

Aikaisempia kirjoituksia

Eteläpohjalaiset Juuret

Eteläpohjalaiset Juuret ry on perustettu vuonna 1999. Yhdistys keskittyy vanhan Kyrön pitäjän alueen asutus- ja asukashistorian selvittämiseen ja sen esille tuomiseen.

Näkyvin toimintamuoto on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Eteläpohjalaiset Juuret – jäsenjulkaisu, jossa keskitytään aikaan ennen 1800-lukua, lukuiset erillisjulkaisut, joista uusimpina 1800-luvun jälkeisen ajan pitäjäkohtaiset historialliset vuosikirjat, sekä erilaiset asutuskartat.

www.etelapohjalaiset-juuret.fi

Uusimmat mielipiteet