Simoa siunaamassa

Kari Hokkanen

Simo Nikulan siunaustilaisuus lauantaina täytti Törnävän kirkon. ”Nikun” tunsi koko maakunta.

Kaustisella 1935 syntynyt Simo oli urheilija itse ja monien liikuntaharrastusten ideoija. Vuonna 1975 hän tuli Ilkkaan ”urheilutoimittajaksi ja tempaustirehtööriksi”. Molemmissa hän oli mestari. Niku jalkautti sitä strategiaa, jota ilman Seinäjoella luettaisiin Vaasassa ilmestyvää maakuntalehteä nimeltä Pohjalainen.

Niku kirjoitti kilpaurheilusta, mutta tavallisten ihmisten innostaminen kuntoliikuntaan oli hänelle tärkeämpää. Minkä UKK teki tasavallan tasolla, sitä Simo teki maakunnassa.

Tempauksia tuli jatkuvalla syötöllä, vuodesta toiseen. Hurjimman toteutti ideoitsija itse juoksemalla Utsjoelta Helsinkiin.

Urheilutoimituksella oli Ilkassa erikoisasema osana toimitusta, mutta myös sekä levikki- että ilmoitusmarkkinoinnin liittolaisena. Urheilun merkitys Etelä-Pohjanmaalla oli 70-ja 80-luvulla paljon suurempi kuin nyt. Siinä Ilkka haastoi isomman kilpailijansa, menestyksellä.

Kun tulin Ilkkaan 1980, muodostivat Nikun ohella Ilkka Tolonen, Olli Mäkynen, Jukka Lehtinen ja Anssi Kaminen värikkään viisikon. Ammattimiehillä oli varaa laukoa epämiellyttäviäkin totuuksia. Kyllä tulvi kiukkua päätoimittajan puhelimen luurista Nikun kuvattua, kuinka tanner tömisi ylipainoisten suunnistajatyttöjen kirmatessa.

Nikun ravinto-opilliset näkemykset saivat Valion ja Itikan johtajat Ilkan hallituksessa purkamaan harmiaan minulle. Osan välitin Nikulle, joka ei antanut herrojen harmistelun vakaumukseensa vaikuttaa.

Yhteiskunnallinenkin vaikuttaja Niku oli, enemmän kuitenkin taustalla. Harva tietää, kuinka paljon hän vaikutti, kun yhteisvoimin tehtiin Virrankosken Köpistä meppi.

Soitto oli Simon toinen paraatilaji. Hän oli Peltoniemen kuulua pelimannisukua, Konsta Jylhänkin kanssa soittanut. Siunaustilaisuudessa kuultiin niin Peltoniemen Hintriikan – alkuaan nimi oli Hintriikin – surumarssi kuin Vaiennut viulukin.

Tunnelma kirkossa oli tiheä, aidosti yhteisöllinen. Markku Muurimäen, ystävän ja loppusuoran hengellisen veljen, muistopuhe oli vaikuttava.

Merkkimiehen arvoinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu