Simoa siunaamassa

Kari Hokkanen

Simo Nikulan siunaustilaisuus lauantaina täytti Törnävän kirkon. ”Nikun” tunsi koko maakunta.

Kaustisella 1935 syntynyt Simo oli urheilija itse ja monien liikuntaharrastusten ideoija. Vuonna 1975 hän tuli Ilkkaan ”urheilutoimittajaksi ja tempaustirehtööriksi”. Molemmissa hän oli mestari. Niku jalkautti sitä strategiaa, jota ilman Seinäjoella luettaisiin Vaasassa ilmestyvää maakuntalehteä nimeltä Pohjalainen.

Niku kirjoitti kilpaurheilusta, mutta tavallisten ihmisten innostaminen kuntoliikuntaan oli hänelle tärkeämpää. Minkä UKK teki tasavallan tasolla, sitä Simo teki maakunnassa.

Tempauksia tuli jatkuvalla syötöllä, vuodesta toiseen. Hurjimman toteutti ideoitsija itse juoksemalla Utsjoelta Helsinkiin.

Urheilutoimituksella oli Ilkassa erikoisasema osana toimitusta, mutta myös sekä levikki- että ilmoitusmarkkinoinnin liittolaisena. Urheilun merkitys Etelä-Pohjanmaalla oli 70-ja 80-luvulla paljon suurempi kuin nyt. Siinä Ilkka haastoi isomman kilpailijansa, menestyksellä.

Kun tulin Ilkkaan 1980, muodostivat Nikun ohella Ilkka Tolonen, Olli Mäkynen, Jukka Lehtinen ja Anssi Kaminen värikkään viisikon. Ammattimiehillä oli varaa laukoa epämiellyttäviäkin totuuksia. Kyllä tulvi kiukkua päätoimittajan puhelimen luurista Nikun kuvattua, kuinka tanner tömisi ylipainoisten suunnistajatyttöjen kirmatessa.

Nikun ravinto-opilliset näkemykset saivat Valion ja Itikan johtajat Ilkan hallituksessa purkamaan harmiaan minulle. Osan välitin Nikulle, joka ei antanut herrojen harmistelun vakaumukseensa vaikuttaa.

Yhteiskunnallinenkin vaikuttaja Niku oli, enemmän kuitenkin taustalla. Harva tietää, kuinka paljon hän vaikutti, kun yhteisvoimin tehtiin Virrankosken Köpistä meppi.

Soitto oli Simon toinen paraatilaji. Hän oli Peltoniemen kuulua pelimannisukua, Konsta Jylhänkin kanssa soittanut. Siunaustilaisuudessa kuultiin niin Peltoniemen Hintriikan – alkuaan nimi oli Hintriikin – surumarssi kuin Vaiennut viulukin.

Tunnelma kirkossa oli tiheä, aidosti yhteisöllinen. Markku Muurimäen, ystävän ja loppusuoran hengellisen veljen, muistopuhe oli vaikuttava.

Merkkimiehen arvoinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Komea feikkimies houkuttaa keski-ikäistä, yksinäistä naista netissä – "Sotilas, lääkäri, insinööri tai esimerkiksi öljynporauslautalla työskentelevä"
 2. Tässäkö Suomen rauhallisin torikamera? – "Tänään meni yksi kuorma-auto"
 3. Aaron puuttuvat miljoonat
 4. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 5. Tällainen järkäle on Kaivopuiston 350 tonnin onnettomuusnosturi – toimitusjohtaja: "Se on ollut täysin kunnossa"
 6. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 7. Ennen Tourette-diagnoosia Paula, 29, ei puhunut oireistaan, koska pelkäsi leimautuvansa hulluksi – "Pään sisällä voi olla kova vilinä"
 8. Kuluttaja paljastaa taas: 400 euron Garmin-urheilukellon verrokin saa reilulla 100 eurolla
 9. Alko, Wish, Varusteleka vai Verkkokauppa.com? – Näistä nettikaupoista suomalaiset pitävät eniten
 10. Osa pettyy linssileikkaukseen – Silmälaseista ei välttämättä pääsekään kokonaan eroon
 11. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 12. Väestöliiton Heli Vaaranen: ”Suhdetta ei voi aina korjata toimivaksi”
 13. IL: Matti Nykänen haudataan synnyinkaupunkiinsa – Pia-leskellä ei tietoa valtiollisista hautajaisista
 14. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 15. Syöpään kuollut Sari Seppälä sai koskettavat jäähyväiset – työkaverit siteeraavat Erinin riipaisevaa kappaletta

Näytä lisää