Kolumni: Hei, me eläköidytään!

Vierasblogi

Äskettäin julkaistiin Kevan uutinen, jonka mukaan joka kolmas kuntatyöntekijä jää eläkkeelle tämän vuosikymmenen aikana. Varsinkin hoiva-alalle ennustetaan suuria vaikeuksia löytää päteviä työntekijöitä. Yritykset ja valtio murehtivat niin ikään työvoiman riittävyyttä.

Eteläpohjalaisille kunnille jaettiin viime viikolla selvitys, jossa tarkastellaan väestömäärän ja ikääntymisen vaikutuksia kuntien talouteen ja palveluiden tarpeeseen. Johtopäätökseksi jäi, että nyt viimeistään on herättävä.

Alkaneella vuosikymmenellä eteläpohjalaisten määrä putoaa nykyennusteiden mukaan noin 11 000 hengellä eli kuudella prosentilla. Alhaisen syntyvyyden seurauksena lapsia on yli neljännes vähemmän kuin tänään. Samaan aikaan eläkeläisjoukot kasvavat ja työikäisten määrä putoaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että lapsille palveluita tarvitaan nykyistä vähemmän ja ikäihmisille entistä enemmän.

Erityisesti 75–84-vuotiaiden määrä kasvaa. Kymmenen vuoden kuluttua maakunnassamme on 22 200 tähän ikäryhmään kuuluvaa, siis yli puolitoistakertaisesti tähän päivään verrattuna. Seinäjoki on yksi kunnista, jossa ikäihmisten määrä kasvaa muita nopeammin.

Yllätys tämän muutoksen ei pitäisi olla kenellekään. Koko 2000-luvun on muistutettu suurten ikäluokkien poistumisesta työelämästä. Viime aikoina huoli on moninkertaistunut syntyvyyden nopean laskun myötä.

Kokonaiskuva ei silti ole niin karmea kuin miltä luvut näyttävät. Voimme itsekin tehdä paljon synkkien ennusteiden taklaamiseksi.

Eläkkeelle siirtyvistä hyvin harva jää kotinsa kiikkustuoliin. Suuri osa heistä osallistuu aktiivisesti järjestöjen toimintaan, huolehtii hyvinvoinnistaan, käyttää virkistyspalveluita ja elää täyttä elämää.

Yhä useampi myös jatkaa työuraansa osa-aikaisesti, jos terveys sen vain mahdollistaa. Eläkeläisiä onkin osuvasti kutsuttu ”voimavaraväestöksi”.

Eläkeläisten työinnosta huolimatta Etelä-Pohjanmaalla tarvitaan selkeät tavoitteet myös maahanmuuton kasvattamisesta. Esimerkkiä voi hakea lähiseudultamme Närpiöstä.

Myös kunnissa on oltava hereillä palvelutarpeiden muuttuessa. On uskaltauduttava kurkottamaan kuntarajojen yli ja hakemaan yhteistyötä. Se on viisautta eikä heikkouden osoitus.

Seinäjoella ja koko maakunnallamme on kaikki mahdollisuudet tarjota hyvän elämän eväitä. Toimikaamme kaikki tämän takaamiseksi.

Asko Peltola

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.