Arvotaan viikon lottorivi

Riina Haapala

Seinäjoella juhlitaan penkkareita huomenna. Osassa Suomen kouluista penkkareita vietettiin jo viime viikon torstaina. Kuvat penkkarirekoista ja lakanoista saivat muistelemaan omaa penkkariajeluani. Siitä on nyt kymmenen vuotta.

Olin pukeutunut Rölliksi. Meitä abeja oli 140 ja rekkoja viisi. Kolme kiersi lähialueita, kaksi lähti pitkälle kiertämään syrjäkylien kouluja. Olin toisessa niistä.

Pakkasta oli yli 20 astetta. Koska edellisenä vuonna joku oli palelluttanut itsensä rekan lavalla, meille oli varattu avaruuspeittoja, yksi jokaiseen rekkaan. Tosin siinä hässäkässä kävi niin, että yksi lakana lähti toisen pitkälle menevän rekan mukaan ja loput neljä olivat meidän rekassa. Tarpeeseen tulivat, sillä kahdeksaakymppiä maantiellä kiitävän rekan lavalla on todella kylmä, aivan sama, mitä on päällä.

Penkkarirekkojen lakanoissa ovat aina näkyneet kestosuosikit, kuten ylioppilastutkintolautakunta YTL. Lottorivejä on arvottu vuodesta toiseen. Myös ajankohtaiset aiheet näkyvät aina. Jos tänä vuonna rekoissa väännetään vitsiä koronaviruksesta, meillä yhdessä rekassa oli lakana, jossa luki sikabinfluenssa.

Olennainen osa penkkareita on myös karkkien heittäminen. Olimme todellakin varautuneet. Tukun halvimmat irtokarkit maksoivat ehkä vitosen kilo, jos sitäkään. Meillä varautuneimmilla karkki oli varmaan kolme kiloa per naama. Mitään yhteiskarkkitilauksia ei tehty vaan jokainen hoiti karkkinsa, kuten halusi. Kaveriporukalla tilasimme monta säkkiä tukun halvimpia. Kiitokset vaan sille kaverille, joka homman järjesti. Nimittäin osalla meidän rekasta karkit loppuivat kahden ensimmäisen koulun jälkeen. Viimeisen koulun pihalla kaveri kaatoi säkistään loput karkit yhden onnellisen alakoululaisen reppuun. Tosin niistä karkeista suurin osa oli niin pahan makuisia, että ilo saattoi loppua lyhyeen maistamisen jälkeen.

Kommentoi