Yhteistyökyvytön Etelä-Pohjanmaa

Riina Haapala

Viime viikolla Seinäjoen ammattikorkeakoulu julkisti selvityksensä eteläpohjalaisten matkailuyritysten liiketoimintaosaamisen tasosta ja menestymisen avaimista. Raportti ei anna erityisen mairittelevaa kuvaa maakunnan matkailuyrityksistä. Etelä-Pohjanmaan matkailuyrityksiä leimaa pienuus: moni on yhden tai muutaman hengen yrityksiä ja moni yrittäjistä on iäkäs. Monella on kuitenkin kasvuaikeita.

Raportin perusteella voi kuitenkin ennustaa, että monella yrityksellä on paljon tekemistä kasvun eteen. On toki niitä, joilla valmiudet ovat, mutta paljon myös niitä, joilla esimerkiksi taidot digiosaamisessa ovat heikot. Selvityksessä on seuraava kysymys: ”Eteläpohjalaisen matkailun digitaalinen ekosysteemi puuttuu vai puuttuuko koko ekosysteemi?”. Etelä-Pohjanmaan Matkailu on muuttumassa Visit Lakeudeksi ja mukaan pääsee rahalla kunnasta huolimatta. Ainakin tällä hetkellä Visit Lakeuden nettisivuilla on vielä hyvin rajallinen tarjonta eteläpohjalaista matkailua ja aktiviteettia. Tai sitten jos nämä ovat koko tarjonta, ei ole ihme, ettei tänne tulla.

SeAMK on viime vuonna ollut mukana myös eteläpohjalaisen matkailun digihankkeessa. Siinä todettiin, että ”eteläpohjaiselta matkailulta puuttuu alueellinen matkailubrändi, missio ja visio”. Etelä-Pohjanmaan matkailun imagotutkimuksessa puolestaan yrittäjiltä saaduissa vastauksissa ovat nousseet esiin ”yhteistyön puute, yhteistyökyvyttömyys ja itsenäinen toimintakulttuuri.”.

Etelä-Pohjanmaalta tiedetään Ähtärin eläinpuisto, Provinssi, Tangomarkkinat ja Vimpelin Veto. Keskisen tunnettuus on näistä kaukana, vaikka kyläkaupan kauppias patsastelee televisiossa ja lehdissä harva se päivä. Harva matkailija taitaa kuitenkaan Tuuriin parkkeeratessaan edes tajuta olevansa Etelä-Pohjanmaalla.

Jotta kaivattuja matkailijavirtoja saataisiin, pitäisi tehdä reilusti yhteistyötä ja auttaa toinen toista. Muuten maakunnassa saadaan katsoa sivusta, kun matkailijat kulkevat alueen ohi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu