Kolumni: Seinäjoki; liikuntakaupunki

Vierasblogi

Koulujen talviliikuntapäiville ja koululaisten tutustumiskäynteihin yksityisillä maksullisilla liikuntapaikoilla asetettiin valtakunnallisen tason ohjeistuksilla rajoitteita. Opettajat ja koulut eivät saa enää kerätä oppilailta vapaaehtoisia pienehköjä maksuja näiden toteuttamiseen ja näiden liikuntapaikkojen kulujen kattamiseen. Tällä ohjeistuksella rajattiin pois monilta oppilailta ainutlaatuinen mahdollisuus kohtuullisella kululla tutustua uusiin lajeihin ja kotikaupungissa oleviin liikuntamahdollisuuksiin. Samalla rajattiin palvelun tuottajien mahdollisuutta löytää uusia asiakkaita ja koululaisilta sen mahdollisen oman lajin liikunnallisen kipinän löytämistä. Oppilaiden tasa-arvoisen kohtelun nimissä tehdään päätöksiä, joiden seurauksia ei ole kokonaan mietitty.

Surullista tässä tilanteessa on mahdolliset liikuntayritysten toiminnan edellytysten vaikeudet, jotka voivat johtaa tällaisen liikuntapalvelun loppumiseen Seinäjoella. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta toiminnasta on Jouppiskan laskettelukeskus, jonka merkittävänä markkinointikanavana ovat olleet koululaisryhmien vierailut ja koulujen talviliikuntapäivät. Säiden oikkujen lisäksi toimintaa ei tarvitsisi enempää hankaloittaa. Vastaavia palveluita ovat mm. keilahalli, tennishalli, padel, kuntosalit ja yksityinen salibandyhalli. Näille palveluille koululaisryhmät ovat tuoneet tarpeellisia päiväaikojen käyttäjiä ja samalla palveluita ja urheilulajeja on saatu nuorille tutuiksi

Seinäjoen kaupunki brändäytyi tai ainakin ilmoitti haluavansa brändäytyä liikuntakaupungiksi muutama vuosi sitten. Nyt olisi oiva tilaisuus löytää budjetista varoja konkretiaan asian ympärille brändäämällä liikuntapaikkoja ”Seinäjoki, hyvä paikka harrastaa” -teemalla. Tästä sekä koululaisille näiden yrittäjien tarjoamasta liikunta-ajasta kaupunki voisi kohtuullisesti maksaa korvausta vuosittain kullekin toimijalle. Kaupunki voisi tehostaa omistamansa Seinäjoki Areenan ja Seinäjoen jäähallin tilojen tarjoamista koulujen käyttöön ilman korvausta päiväsaikaan. Nyt tämä infra on usein käyttämättä päiväsaikaan ja esim. ulkojäitä yritetään ylläpitää keleistä riippumatta.

Tällaiset päätökset ovat enemmän halusta kuin rahasta kiinni. Näihin tukemistalkoisiin voisi lähteä mukaan myös seurakunta. Näin rakennetaan parempi paikka Seinäjoesta asua ja harrastaa. Olemmehan olleet mallioppilas kaupungeista lasten ja nuorten ylipainoisuuden hallinnassa tähänkin asti!

Raimo Sarajärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu