Tekopyhät vihreät

Kari Hokkanen

Vihreät ovat Suomen ylivoimaisesti tekopyhin puolue, sanoi kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman. Purkaus johtui tasa-arvovaltuutetun (vihr.) nimittämisestä sisäministeriön kansliapäälliköksi ohi Suojelupoliisin päällikön (kok.). Jälkimmäinen oli kiistatta pätevämpi ja varsinkin tuohon tehtävään sopivampi.

Vihreä puolue on vuosikymmenet hankkinut moralisteilta pisteitä syyttämällä muita poliittisista nimityksistä ja heti tilaisuuden tullen syyllistyy siihen raskaimman jälkeen. Taas tahrataan koko monipuoluedemokratiamme mainetta.

Ohisalo kehtasi vielä hurskastella, ettei hakijoiden jäsenkirjoja kyselty.

Vihreiden asenteilla varustettu sopii tosi huonosti juuri sisäministeriön korkeimmaksi virkamieheksi.

Toimialaan kuuluu muun muassa rajojen vartiointi ja poliisitoimi. Niissä vihreiden ajatukset poikkeavat kaikista muista.

Kun vihreä puoluetoimitsija häiriköi lentokoneessa estääkseen lainvoimaisen palautuspäätöksen toimeenpanon, puolueen puheenjohtaja piti toimintaa hyväksyttävänä. Vihreiden huumemyönteisyys tunnetaan jo vuosien takaa eikä ole laantumaan päin, kuten Seinäjoellakin on saatu havaita.

Sisäministeriöön ei suurin surmin saisi päästää syntymään vihreää valtapesäkettä. Kansliapäälliköllä on iso valta junailla hengenheimolaisia toimialansa byrokratiaan.

Ja vaikka ministeri vaihtuisi ihan eriväriseen, kansliapäällikkö pysyy pysyvine asenteineen.

Aivan kummallinen onkin Ohisalon perustelu, että nimitetyn arvomaailma vastaa hallitusohjelmaan kirjattuja asioita. Mutta entä jos seuraavaan ohjelmaan kirjoitetaan eri arvoihin perustuvia pykäliä?

Poliittisessa nimityksessä ei ole periaatteessa vikaa, kunhan huolehditaan nimitettävän pätevyydestä ja sopivuudesta juuri siihen tehtävään.

Seinäjoen historian kaikki viisi kaupunginjohtajaa on valittu poliittisesti, sen mukaan mikä puolue on nauttinut kaupunkilaisten keskuudessa suurinta kannatusta. Tuloksista päätellen on onnistuttu vähintään tyydyttävästi.

Onko sillä menetelmällä saatu aina paras, ei voi tietää – kuten ei millään muuallakaan valintatavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu