Kolumni: Asemanseudulle on saatava valtion rahaa

Vierasblogi

Seinäjoen kaupunkikuva on muuttunut vauhdilla viimeisten vuosien aikana. Uusi keskustori toriparkkeineen ja asuinkerrostaloineen alkaa olla valmiina. Ympäristö toki muuttuu vielä, kun aikanaan loputkin toimijat laittavat rakennusprojektinsa vauhtiin. Kaupungin osuus kuitenkin alkaa olla valmis, vaikkakin Keskustori vaatii vielä kehittämistä. Eikä vähäisin ole kiistelty toripaviljonki, josta keskeneräinen kivijalka muistuttaa kaupunkilaisia, ainakin vielä tulevana kesänä.

Seuraava suuri mullistus on Seinäjoen asemanseudun rakentaminen osaksi kaupunkikeskustaa. Tämä projekti on ollut haaveissa ainakin vuosikymmenen ajan.

Maanomistukseen liittyvät järjestelyt on pian selätetty ja kysymys tarpeettomista ratapareista on ratkaistu. Viime kesänä Pohjan puolelta purettiin kahdeksan raideparia ja puustoa karsittiin. Pikkuhiljaa nämä esteet projektin aloittamiselta alkaa aueta ja olemme taas piirun verran lähempänä kuokan iskemistä maahan. Kaupunkilaisten näkökulmasta eteneminen on varmasti tuntunut raastavan hitaalta.

Varsinainen murhe alkaakin olla se kuka rakentaa, mitä rakentaa ja kuka on maksaja. Seinäjoki ei ole onnistunut saamaan minkäänlaista tukea valtiovallan suunnalta alueen kehittämiseen. Toisin on Joensuussa, jolle on myönnetty 77 miljoonan euron rahoitus ratapihan kunnostamiseen tämän hallituksen toimesta. Alueemme kansanedustajien ja johtavien päättäjien pitääkin asettaa kovempaa painetta hallituksen suuntaan rahoituksen saamiseksi alueen kehittämiseen. Ei voi olla niin, ettei yksi maamme vilkkaimmista ratapihoista saa minkäänlaista valtionrahoitusta, mutta selvästi hiljaisempi asema Itä-Suomessa onnistuu keräämään jättipotin.

18 hehtaarin alue on niin massiivinen, ettei sitä tietenkään voida kaupungin varoilla rakentaa. Kaupunki voi edesauttaa liikkeellelähtöä sijoittamalla alueelle toimintoja ja rakennuksia, joita muutenkin tulisi rakentaa kaupunkiin. Tästä hyvä esimerkki on alueelle kaavailtu sote-keskus. Tämä on fiksua politiikkaa, eikä vaadi lisäpanostuksia kaupungilta. Tällaisia avauksia tarvitaan alueelle projektin uskottavuuden parantamiseksi, jotta alueelle voidaan saada myös yksityisiä investoijia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu