Huumeet liikenteessä

Mopoilija puhalsi nollat, mutta huumepikatesti näytti positiivista. Poliisi pysäytti Seinäjoen kaupunkialueella nelikymppisen miehen kuljettaman auton. Huumausainepikatestin mukaan miehen epäillään huumeen vaikutuksen alaisena. Kahden aikaan aamuyöllä Seinäjoen keskustassa pysäytetty nelikymppinen nainen testattiin huumausaineen pikatestillä, joka osoitti positiivisen tuloksen.

Oheiset poiminnat ovat Pohjanmaan poliisin alkuvuoden tiedotteista. Poliisin tiedottamista seuranneena on herännyt tunne, että yhä useampi rattijuoppo on humalan sijaan huumeissa. Tilastot vahvistavat asian.

Tilastokeskus julkaisi viime viikolla rikos- ja pakkokeinotilastot viime vuodelta. Ne kertovat karua kieltään.

Viime vuonna koko Pohjanmaan poliisin alueella jäi tilaston mukaan kiinni 919 henkilöä rattijuopumuksesta ja 573 ihmistä törkeästä rattijuopumuksesta. Yli puolet rattijuopumuksista oli ajettu huumaavan aineen vaikutuksen alaisena. Törkeissä rattijuopumuksissa puolestaan liki kaikki oli ajettu humalassa.

Alkoholin kanssa on selkeät promillerajat, jotka määrittävät, onko rattijuopumus törkeä vai tavallinen. Huumausaineissa ja huumaavissa lääkkeissä puolestaan arvioidaan sitä, onko ajokyky huonontunut vai tuntuvasti huonontunut. Se ei olekaan enää aivan yhtä yksinkertainen kuin pelkkä promilleraja.

Toki huumeissa ajavien rattijuoppojen kiinni jäämiseen on vaikuttanut myös poliisin tekemä työ. Huumeet on helppo testata nykyään pikatestereillä tien päällä. Vaikka aistinvaraisilla havainnoilla voitaisiin huomata, että kuski on vetänyt muutakin kuin pulkkaa, ei se ole vielä pätevä peruste yhtään millekään.

Erityisesti tiellä näkyy kannabis. Harva viihdekäyttäjä tuskin tulee ajatelleeksi, kuinka kauan aine näkyy veressä. Kun olo tuntuu hyvältä, lähdetään rattiin ja osutaankin ratsiaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat